Ja és possible visitar virtualment l’Arxiu Comarcal

La virtualització dels espais s’obté mitjançant imatges esfèriques (360º) que dónen accés als diferents productes i serveis dels equipaments

Montblanc

Ja és possible visitar virtualment l’Arxiu Comarcal
Ja és possible visitar virtualment l’Arxiu Comarcal

En el marc de la societat del coneixement i la informació, l’impacte de les noves tecnologies ha incidit en diferents àmbits del món dels arxius. En aquesta línia, la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura ha impulsat la virtualització dels espais i dependències dels arxius comarcals de la Conca de Barberà, de la Garrotxa, del Maresme i de l’Arxiu Històric de Lleida. De fet, la Xarxa d’Arxius Comarcals esdevé un clar referent en aquesta matèria ja que és la primera experiència d’aquest tipus en l’àmbit nacional.

 

La virtualització dels espais s’obté mitjançant imatges esfèriques (360º) que dónen accés als diferents productes i serveis dels equipaments. En aquesta visita també s’incorpora la possibilitat d’aprofundir l’experiència utilitzant unes ulleres 3D. S’hi pot accedir a través de la pàgina web http://cultura.gencat.cat/arxius/accb i també des de Google Street View. 

 

La realitat virtual proposa la visió directa i indirecta d’un entorn real, al qual s’hi afegeix informació virtual a la informació física ja existent. És a dir, amb l’ajuda de la tecnologia, la informació del món real es converteix en interactiva.

 

La visita virtual als arxius té com a objectiu donar accés als seus continguts, als documents digitalitzats, als catàlegs en línia, als materials didàctics i també al mateix edifici, ja sigui per la seva singularitat arquitectònica i/o patrimonial, com és el cas de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, que té la seva seu a l’antic hospital de Santa Magdalena, a Montblanc. Així doncs, quan l’usuari passeja virutalment per les dependències de l’Arxiu trobarà punts d’accés a diversos continguts. Aquests li ofereixen informació complementària al recorregut. Per exemple, es pot veure el document més antic, llegir informació històrica de l’edifici, visualitzar un vídeo del canal de youtube, etc.

 

En els propers mesos es presentaran les visites dels arxius de l’Alt Penedès, Baix Empordà, Pallars Jussà i Ribera d’Ebre.