Descobreixen un enterrament col·lectiu de fa sobre 3.000 anys a Vimbodí i Poblet

La troballa és de gran interès per estudiar el poblament prehistòric i protohistòric a la Conca de Barberà

Comarques

Detall resta humana
Detall resta humana | Cedida

Un equip de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) ha posat al descobert un enterrament col•lectiu de fa sobre 3.000 anys, corresponent al Bronze final, a la Cova dels Xaragalls, a Vimbodí i Poblet, que serà de gran interès per estudiar el poblament prehistòric i protohistòric a la Conca de Barberà. 


La boca de la cavitat que actualment s’excava representa només una part d’un petit complex càrstic d’origen freàtic. Els membres de l’IPHES que hi treballen pensen que part de les coves són totalment colmatades i poden contenir restes de diferents períodes cronològics des del pleistocè mig (500.000) fins a la prehistòria recent (primeres poblacions ibèriques).


Durant aquesta campanya han estat descoberts dipòsits arqueològics que contenen el testimoni del reompliment original de la cavitat. Entre el material descobert durant els primers dies de la campanya d’enguany hi abunden restes humanes, d’animals i ceràmiques de caràcter funerari de fa sobre 3.000 anys. L’estudi d’aquestes restes permetran un coneixement aprofundit d’aquestes poblacions que representen el substrat preromà del poblament de la Conca de Barberà. 


Un dels objectius del projecte d’investigació que realitza l’IPHES sobre la Cova dels Xaragalls es registrar i datar els conjunts arqueològics i paleontològics de tot el sistema càrstic. Els treballs d’aquesta campanya permetran documentar d’una forma rigorosa els conjunts arqueològics més recents de la cavitat en el que destaca els materials relacionats amb enterraments humans col•lectius de l’edat del bronze (fa sobre 3.000 anys).


La intervenció arqueològica compta amb el suport logístic de Bodegas Torres “Finca Grans Muralles”, l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet i la col•laboració del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet (PNIN).