La Flama del Canigó arriba a les poblacions de la comarca

Amb el foc de la Flama s'encenen les fogueres de la nit de Sant Joan

Comarques, Montblanc

La Flama del Canigó arriba a les poblacions de la comarca
La Flama del Canigó arriba a les poblacions de la comarca | Foto © Marc Lladó Quadrat

La Flama del Canigó arriba cada any el 23 de juny a les poblacions catalanes iniciant-se la renovació del foc al cim del Canigó i culminant amb l'encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan. A la Conca de Barberà també se segueix aquesta tradició catalana en alguns municipis.

 

A la capital de comarca, Montblanc, la Flama del Canigó arribava cap les vuit del vespre. Aquesta era rebuda a l'Ajuntament i es passava a encendre el peveter a càrrec del Joan i la Joana més vell i més jove de la vila. Al mateix acte es feia una lectura del Missatge 2019 i també es comptava amb l'actuació de la Coral Flor de Lis. Tot seguit es donava pas a un correfoc infantil que començava i acabava a la plaça Major, tot fent un petit recorregut pel casc antic de Montblanc. La Flama del Canigó a Montblanc també es porta a l'ermita de Sant Joan i roman a la capella durant la nit.

 

A l'Espluga de Francolí arribava la Flama a dos quarts de 7 de la tarda, de la mà del Club Atlètic Espluguí. Es recorria els carrers juntament amb els grups de cultura popular locals. Tot seguit arribaven activitats dels Diables de l'Espluga, encarregats d'organitzar la revetlla de Sant Joan a la localitat.

 

A Santa Coloma de Queralt la Flama del Canigó arribava a la plaça de Catalunya i de la mà del Club Atlètic Santa Coloma, el Club de Bàsquet Àguiles, la Unió Esportiva Santa Coloma i el Club BTT Queralt era passejada pels ravals de la vila. Tot seguit es rebia el foc a la plaça Major on es feia la lectura del missatge de la Flama i es procedia a l'encesa del foc per, tot seguit, repartir coca de Sant Joan acompanyats pels Grallers de Santa Coloma i els diables Keresus.

 

També rebia la Flama a Solivella a partir de les 8 del vespre i procedent de l'Espluga de Francolí. Els encarregats de portar la Flama eren els Amics Solivellencs de la Flama del Cangió que, juntament amb els joves d ela vila, la portaven a relleus. La Flama era portada també per autoritats, els hereus i les pubilles infantils i pubilles majors, acompanyats dels grallers Lus Xipellis i els timbals dels Rigor Mortis. La lectura del manifest i paraments es feia a la zona del castell i, tot seguit, arribava el moment de l'encesa de la foguera, per part dels hereus infantils Marc Anglès Rodríguez i Ramon Corbella Bellés, i les pubilles infantils Laia Anglès Rodríguez i Alba Iglesias Pollina.

 

A Blancafort l'arribada de la Flama tenia lloc a partir de les set de la tarda i es feia una cercavila des de la Piscina fins a l'Ajuntament on hi havia la recepció per part de l'alcalde. A continuació es feia l'encesa de la foguera de Sant Joan, davant de la piscina.

 

A Vilanova de Prades es rebia la Flama del Canigó per part de les autoritats municipals a l'Espluga de Francolí a les set de la tarda. A dos quarts de deu de la nit aquesta arribava a Vilanova de Prades i s'encenia la foguera.