Isidre Fainé, únic representant espanyol en el llibre de Forbes sobre grans filantrops del segle XXI 

Una publicació de Forbes Books repassa la trajectòria de quinze empresaris de referència en l’àmbit internacional que centren el seu talent i els seus recursos en tasques filantròpiques.

Actualitat

Fainé presideix la primera fundació privada d’Espanya i una de les més importants del món.
Fainé presideix la primera fundació privada d’Espanya i una de les més importants del món. | Fotografia: Cedida

Warren Buffett, Bill i Melinda Gates, Isidre Fainé, Michael Bloomberg, Mark Zuckerberg i Priscilla Chan, Sergey Brin, George Soros, Carlos Slim, Alice Walton, Charles i David Koch, Jeff Bezos, Chuck Feeney, Azim Premji, Li Ka-shing i Aga Khan IV. Aquests són els noms inclosos en el volum Filantropía y progreso. Grandes filántropos del siglo XXI, impulsat per Forbes.

Sota el títol «Un filantrop d’arrels humils», la semblança de Fainé repassa la seva trajectòria des de la seva infància en un barri humil de Manresa fins a la seva tasca actual al capdavant de la Fundació Bancària ”la Caixa”. El capítol aprofundeix en aspectes com la influència dels seus pares i dels valors que li van transmetre; l’admiració per la figura de Francesc Moragas, fundador de ”la Caixa”; i l’aposta ferma per la formació de directius. 

D’acord amb el fil conductor del llibre, es dedica un epígraf específic a la concepció de la filantropia per part de Fainé. El president de la Fundació Bancaria ”la Caixa” advoca per una filantropia molt professionalitzada, amb un alt nivell d’exigència, però alhora humil, en el sentit de ser capaç de reconsiderar una intervenció si els seus resultats no són els esperats. Per aconseguir-ho, la filantropia del segle XXI, a parer seu, ha d’estar guiada per quatre principis: anticipació, flexibilitat, complementarietat i eficiència. 

El volum inclou grans empresaris procedents de diferents països —els Estats Units, l’Índia, la Xina o Mèxic— i d’àmbits tan diversos com la tecnologia, les finances, el comerç o les telecomunicacions.

En el cas d’Espanya, la publicació destaca la figura d’Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, primera fundació privada d’Espanya i una de les més importants del món, amb un pressupost de 545 milions d’euros el 2019. L’entitat centra els seus esforços en tres àmbits: social, de recerca i de divulgació cultural. 

En els últims deu anys, l’entitat ha dedicat 5.030 milions d’euros als seus programes d’acció social, educativa, cultural i de suport a la recerca mèdica.