Agricultura alerta de l'alt risc d'incendi a partir de demà

S'activarà el nivell 3 del Pla Alfa en 78 municipis de les comarques de l’ Anoia, el Pallars Jussà, la Conca de Barberà, la Segarra, la Noguera, el Segrià, el Solsonès i l’Urgell

Actualitat

Agricultura alerta de l'alt risc d'incendi a partir de demà
Agricultura alerta de l'alt risc d'incendi a partir de demà

Davant l’increment del perill d’incendi forestal per l’augment de la temperatura i la disminució de la humitat relativa, a partir de demà divendres, 5 de juliol,  s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa en 78 municipis de les comarques de l’ Anoia, el Pallars Jussà, la Conca de Barberà, la Segarra, la Noguera, el Segrià, el Solsonès i l’Urgell. Els accessos al massís del Montsec i a la Baronia de Rialb estaran restringits a partir de demà matí.

 

 

Demà el cos d’Agents Rurals conjuntament amb Mossos i  ADF efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat. Es farà un control pel molt alt risc d’incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d’incendi.

 

Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat com a mínim fins diumenge en funció de l’evolució d’aquest nou episodi de calor i situació del sud .

 

En el cas d’efectuar treballs de recol·lecció de cereal, és obligatori que cada recol·lectora o embaladora porti quatre extintors amb base d’aigua.

 

El Pla Alfa i el nivell d’actuació del cos d’Agents Rurals corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d’incendis forestals i altres eines d’anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals.

 

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d’accessos als massissos forestals  afectats i zones predeterminades

 

A aquestes zones el Cos d’Agents Rurals  porta a terme les següents actuacions: 

 

-     Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.

-     Control d’activitats de risc, identificació de les persones que en realitzin i verificació d’autoritzacions.

-     Control de llocs predeterminats d’especial risc.

-     Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.

-     Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.

-     Establiment d’un comitè de crisis a la seu de la unitat operativa.

 

Consells i recomanacions:

Els 90% dels incendis forestals  s’originen  com a conseqüència de l’activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per minimitzar el perill d’incendi  des del Departament d’Agricultura s’aconsella:

  • Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació
  • Evitar la circulació de vehicles a motor i l’ús de maquinaria por de zones  forestals en la franja horària  compresa entre les 13  i les 18  hores.
  • No utilitzar bufadors,  serres radials  o altres eines que puguin general guspires o  sobreescalfaments.
  • En els treballs de la sega,
  • En cas de detectar una columna de fum prop del bosc  o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal  comunicar-ho de forma immediata a través del telèfon 112