L'Espluga estrena el nou 'Espai de la Festa Major', una exposició temporal de la trentena d'elements festius de la Vila

Tots els elements en actiu d’imatgeria festiva i agrupacions de balls o música de l'Espluga de Francolí es poden veure junts en un espai expositiu temporal

L'Espluga de Francolí

L'Espluga estrena el nou 'Espai de la Festa Major', una exposició temporal de la trentena d'elements festius de la Vila
L'Espluga estrena el nou 'Espai de la Festa Major', una exposició temporal de la trentena d'elements festius de la Vila | Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l'Espluga de Francolí

Per primer cop, tots els elements en actiu d’imatgeria festiva i agrupacions de balls o música de l'Espluga de Francolí es poden veure junts en un espai expositiu temporal que l’Ajuntament de l’Espluga ha impulsat a proposta de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans amb el suport del Diables de l’Espluga, el Ball de Bastons de l’Espluga i la Germandat de la Santíssima Trinitat.

 

L’anomenat ‘Espai de la Festa Major’ es podrà veure fins el 31 d’agost al local del carrer Lluís Carulla, 22, cedit per la família Tarrats. Substitueix l’anterior exposició dels Gegants i Nanos al pati de l’Antic Hospital. La nova proposta la fa més visible i accessible, propera i disponible durant més temps. També es podrà veure il·luminat durant la nit.

 

Més de 30 elements exposats

La mostra d’elements permet comprovar la riquesa del patrimoni festiu de l’Espluga i també el seu valor històric: el Ball de Diables (1883), el Ball de Bastons (1883) i els Grallers (primers visitants el 1863 i primers locals el 1885), amb l’arribada dels primers geganters el 1947. Les quatre agrupacions s’han volgut simbolitzar a l’Espai de la Festa Major amb l’exposició d’alguns dels seus elements i instruments.

 

També s’hi poden veure els 8 Gegants de l’Espluga en actiu: Ponç Hug i Beatriu, Gorg, Spluc amb el nadó Blat, els gegantons Terra i Pastor, i els gegants de la Santíssima Trinitat, Miquel i Trinitat. També s’hi han col·locat els 3 gegantonets familiars propietat de les famílies geganeres: el neolític Neo (elaborat per Mar Gili), el Mosso d’Esquadra (elaborat per Marc Anglès) i el Dimoni (elaborat per Montse Batet).

 

Els dos Senglars de l’Espluga, el petit i el gran, són un altre dels atractius de l’exposició, on a més, s’hi han col·locat els 14 Nanos de l’Espluga amb els seus vestits i també hi seran els 4 Nanos de l’Agricultura, de la Germandat de la Santíssima Trinitat.

 

No han pogut ser exposats els elements inactius com el Francolí o els francolinets, els gegantons de la Residència Jaume I, el Mussol dels Diables de l’Espluga, o elements desapareguts com el Nano de Rialles o el gegant del Rei Caçador, dels Diables de l’Espluga.

 

Una feina col·lectiva

L’Espai de la Festa Major s’ha creat amb l’actuació col·lectiva de les persones voluntàries de les entitats de cultura popular que l’han netejat i organitzat, i també el suport tècnic de l’Ajuntament de l’Espluga. El 22 de juliol es va fer la primera jornada de treball col·lectiu que ha seguit durant els dies successius. Aquest dimecres 24 de juliol es donava per enllestit i ja era completament visible als passejants.

 

Estrena d’un nou protocol viu de Festa Major amb la incorporació del foc dels Diables i amb més valor tradicional

A banda, i com es va informar a la roda de premsa de presentació, la Festa Major de l’Espluga d’aquest 2019 arriba avui dijous carregada de novetats en el desenvolupament de les cercaviles i actuacions dels elements i agrupacions de cultura popular de la Vila.

 

NOU ORDRE DE CERCAVILES I ACTUACIONS AL PROTOCOL VIU DEL 2019 

Reunides el 10 i el 22 de juliol amb el regidor de Cultura, Enric Mercadé, les entitats de cultura popular de l’Espluga van acordar un nou model revisar el protocol utilitzat des del 2007 i donar-li un major valor inspirat en els elements tradicionals del seguici festiu del Camp de Tarragona, amb l’assessorament extern del vallenc Jordi Robert. 

 

L’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, els Diables de l’Espluga, el Ball de Bastons i la Germandat de la Santíssima Trinitat han donat suport a la proposta que inclourà per primer cop el foc dels Diables de l'Espluga i cercarà els elements històrics de més valor.