El Museu de la Vida Rural presenta el Festival d'Educació per la Sostenibilitat

Es tracta d'un projecte educatiu basat en l'educació cultural per la sostenibilitat que tindrà lloc el 6 i 7 de setembre

L'Espluga de Francolí

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí compta amb una nova proposta educativa que presentarà els dies 6 i 7 de setembre. Es tracta del FES, un projecte educatiu basat en l'educació cultural per la sostenibilitat.

El FES és el Festival d'Educació per la Sostenibilitat, una proposta singular del Museu de la Vida Rural - Fundació Carulla, una festa adreçada a les comunitats educatives, a professionals de l'educació en el lleure, de l'educació al llarg de la vida, a les famílies i a totes les persones interessades en la cultura que transforma.

Durant dos dies es podran conèixer de manera vivencia propostes artístiques, lúdiques i pedagògiques al voltant de l'educació cultural per la sostenibilitat. Hi haurà música, xerrades, presentacions de llibre, tallers vivencials, jocs infantils a l'aire lliure, espectacles, menjar ecològic i sobretot, espais de trobada i creació de sinergies.

El FES tindrà lloc el dia 6 de 17.30h a 21h i el dia 7 d'11 a 23h. amb el següent programa:

6 DE SETEMBRE

17.30 h Marta Esteve i Gemma Carbó 

Benvinguda i presentació. La Cultura declara l’emergència 

18 h Oriol Segon i Marta Garcia

Construïm mirades. Poesia visual sostenible

18.30 h Mar Esteve Ràfols, Montse Bosch i Gemma Redortra -Aventures d’aprenentatge

Les aventures que Mar Esteve relata són una pràctica transformadora que converteix els infants en protagonistes actius del seu aprenentatge i que inspira una reflexió profunda sobre què significa educar. Montse Bosch dialoga amb ella des de l’experiència docent. 

18.30 h Espectacle infantil 

20 h Ramon Espelt

Cinema i vida rural: cicles, línies i xarxes 

El cinema reprodueix i documenta de manera estètica les nostres maneres de mirar la natura que son alhora, expressió de les relacions socials i culturals que ens defineixen com a espècie. Es per això, un recurs essencial per a l’educació i el gaudi que val la pena conèixer a partir d’un tria acurada de títols i fragments. 

Durant tot el dia

Food truck ecològic 

Marinva -Joc educatiu de la sostenibilitat

 

7 DE SETEMBRE-Matí

11 h Eulàlia Bosch

Homenatge als elements

Les arts i les ciències son dues cares de la mateixa moneda, maneres d’apropar-nos al coneixement i de fer-nos les preguntes pertinents per educar formes de vida més sostenibles. Homenatge als elements, l’obra de l’Eugènia Balcells ens serveix com a referent de noves maneres d’observar el món que ens envolta. 

11.45 h El MVR i l’Educació Cultural per la Sostenibilitat 

El museupresenta el seunouprojecteeducatiu: Educació Cultural per la Sostenibilitat

12.30, 13 i 13.30 h Tastets d'activitats educatives del MVR

Passis paral·lels de les propostes educatives del museu

Propostes que combinen sempre l’experimentació, l’observació i la reflexió conjunta per educar mirades crítiques i creatives per a un futur més sostenible. Se’n mostraran algunes d’elles: “Plàstic”, “Agricultura”, “Ecologia cultural”, “El Bosc” i “Herbari fotogràfic”.

 

7DESETEMBRE-Tarda

16 h Cleanwave

Outof plastic

Cleanwaveés un moviment dinàmic de persones amb idees afins, que reconeixen la necessitat urgent d'oferir una alternativa sostenible a les botelles de plàstic d'un sol ús que es puguin utilitzar a Balears i més enllà. Les illes de Mallorca, Eivissa, Formentera i Menorca són la plataforma de llançament per a un moviment global que troba en l’educació una eina fonamental.

17 h Sacramento López 

El jardí de la Joanina

Aquest projecte vincula la literatura infantil al desenvolupament de la capacitat de pensar dels nens i les nenes. El conte del que parteix forma part del Moviment Filosofia Lúdica que proposa jugar a pensar i pensar jugant. Nens i nenes de 3 a 11 anys han estat pensant, imaginant, creant, tenint cura i utilitzant jardins en els seus entorns, acompanyats de persones adultes amb qui comparteixen aquesta aventura. Al final del llibre s'inclou un apartat amb orientacions per tractar algunes de les qüestions plantejades en el conte i per sumar-se al projecte de crear jardins al voltant del planeta.

18 h La Panera Educació

Natural / Artificial

En moltes ocasions ens trobem amb el que és natural, adulterat, i allò artificial, revestit d’una certa aura natural; tot dependrà d’on es posi l’accent. En el món actual, basat en les lleis de mercat, les modes de consum oscil·len entre aquests dos pols: productes naturals, saludables, orgànics i ecològics, que a la vegada siguin accessibles, fàcils d’administrar, assequibles i tecnològics. Una proposta de La Panera Educació per als més petits de tots.

 

19 h L’Aresta 

Alimentació sostenible

L’Aresta som un projecte agroecològic, cooperatiu i autogestionari que tenim com a objectiu promoure l’agroecologia, la sobirania alimentària, la cooperació social i un món rural viu. Realitzem activitats i tallers a escoles, instituts i altres centres formatius per donar a conèixer i experimentar, mitjançant dinàmiques participatives, l’agroecologia, el cooperativisme i l’autogestió. 

20 h Fundació Pau Costa 

Mefitu

El foc ha estat sempre present al món rural i no sempre de manera negativa. La Fundació Pau Costa treballar per explicar-ne les seves virtuts i evitar els grans focs que amenacen molt especialment la zona del mediterrani en moments d’emergència climàtica.

21 h Cel Rogent, PNIN Prades i Camp aprenentatge 

Educació mediambiental, una mirada al futur

L’educació mediambiental te una llarga trajectòria a Catalunya i ha estat sempre un àmbit de renovació educativa. A la Conca de Barberà, el Paratge Natural de Prades i el Camp d’Aprenentatge del Cister treballen de manera coordinada per oferir propostes singulars a partir del contacte directe amb la natura. 

22 h Marc Parrot

Espectacle Refugi

No hi ha cap projecte de Marc Parrot que no estigui estudiat amb detall per acompanyar el públic al seu univers particular. A través de les cançons del nou disc, però sempre mitjançant recursos musicals i escènics, unes vegades més visibles i d’altres més encoberts, procura que cadascú hi arribi a la seva manera. Refugi s’agermana plenament amb la filosofia del FES i és que el valor de la vivència artística d’aquest concert busca activar els ressorts emocionals, sensorials i, en definitiva, vitals.

7 DE SETEMBRE–Duranttoteldia

Food truck ecològic 

La Marian fa temps que treballa amb productes ecològics i de proximitat per oferir des de la seva caravana una experiència gastronòmica a l’aire lliure.

Guixot de vuit 

Jocs infantils amb materials reciclats 

Guixot de 8 converteix el joc en un espectacle de carrer. Ho fa recollint el testimoni dels jocs populars i de cucanya tan arrelats al nostre país però ho fa amb jocs originals, de fabricació pròpia i construïts amb materials recuperats, primer, procedents del drapaire i, després, de les deixalleries de la Mancomunitat la Plana.

Drac Actiu 

Projecte EDRA, el món de les abelles 

El projecte EDRA us presenta el món de les abelles des d’una mirada propera i vivencial. Durant tot el dia, les abelles seran al museu. A les 16.30h i a les 18.30h presentació del projecte.