Els Angelets de la Terra expliquen el procés arreu de l’estat francès

Ferran Civit és una de les persones que donen suport a les accions de l'entitat

Actualitat

Els Angelets de la Terra expliquen el procés arreu de l’estat francès
Els Angelets de la Terra expliquen el procés arreu de l’estat francès

Els Angelet de la Terra presentaran Visca per la Llibertat a Tuïr i Pontellà del 3 al 15 de setembre, en paral·lel al Visa l’Image que persisteix en la seva censura,  abans de portar-la arreu de l’estat francès. La primera inauguració tindrà lloc a l’ajuntament de Pontellà i Nyils, el dijous 5 de setembre, a les 18h. La segona es farà al Centre Cultural Lambert Violet de Tuïr, el diumenge 15 de setembre, a les 15 hores.

 

L’associació cultural nord-catalana Angelets de la Terra (www.angeletsdelaterra.com) presenta Visca per la Llibertat (www.visca-llibertat.cat) a tota la Catalunya Nord, Alsàcia, Occitània, Savoià, Bretanya i Còrsega, de gener a desembre de 2019. Aquesta exposició col·lectiva de fotoperiodisme es presenta en quasi 50 municipis. A cada inauguració, es projecta el documental “Catalunya: 1-O” per entendre millor les motivacions del poble català. Els Angelets de la Terra tanquen els actes amb un debat amb els batlles, altres càrrecs electes i el públic, abans d’un aperitiu-musical. L’entrada és gratuïta.

 

L’any passat a Perpinyà, el festival internacional de fotoperiodisme "Visa pour l'Image" es va negar (i encara es nega) a mostrar imatges del procés català. En resposta a aquesta censura, els Angelets de la Terra van crear Visca per la Llibertat amb l’objectiu de fer conèixer al públic més ampli possible la realitat sobre aquest procés pacífic, democràtic i cívic. Visca per la Llibertat, va ser inaugurada pel president Quim Torra a la Casa de la Generalitat a Perpinyà i es va presentar al setembre i al novembre del 2018 en 26 botigues, locals de nits i galeries del centre de Perpinyà.

 

Creada el 2001, l'associació Angelets de la Terra era originalment una penya dels equips de rugbi de Catalunya Nord, la USAP i els Dragons catalans. Consideraven que podia ser un eina de recatalanització d’aquesta part dels Països Catalans. Des d’aleshores, han donat suport a diversos projectes d’enfortiment dels lligams entre catalans del nord i del sud per esborrar fronteres imposades, així com al desenvolupament de la creació artística en català, especialment a través del centenar de grup musical del Col.lectiu Angelets de la Terra de músics per la Llengua, creat en 2010.

 

Des del març del 2018, els Angelets també organitzen "Concerts pel Llibertat", en solidaritat amb els presos i exiliats polítics catalans. Prop d’un centenar de músics professionals d’Occitània, de la Catalunya Nord i del Sud, van participar voluntàriament. El desembre de 2018, els Angelets van fer un concert davant de la presó de Figueres on es trobava tancada l’exministra de Treball, Dolors Bassa. Els diners recaptats, prop de 10.000 euros, van ser donat a l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC) i a la Casa de la República.

 

També van convocar diverses "Cassolades per la Llibertat" unitàries, davant del consolat espanyol a Perpinyà i a Cotlliure quan va venir el cap del govern espanyol, per denunciar la repressió judicial contra els catalans del sud i per exigir la llibertat dels presos i exiliats polítics catalans.

 

Al setembre de 2019, comença un nou cicle de Visca per la Llibertat que s’exposarà als municipis més grans de la Catalunya Nord, com Perpinyà, Sant Cebrià i Tuïr, però també arreu de l’estat francès. Volen posar de manifest el fet que el conflicte entre Catalunya i Espanya no és una qüestió interna i que afecta tots els republicans i demòcrates. Es tracta de defensar drets fonamentals com la llibertat d’expressió, el dret a votar i protestar, però també el dret que un poble pugui decidir democràticament i pacíficament el seu futur.

 

Totes aquestes accions, patrocinades per l’exjugador de la USAP Bernard Goutta i l’actor Sergi Lopez, compten amb el suport de molts representants electes de Catalunya Nord i Sud (Ferran Civit, Elies Nova, ...), així com dels tres últims presidents de la Generalitat de Catalunya.