La nova proposta del FES, ben en marxa al Museu de la Vida Rural

Es poden conèixer de manera vivencial propostes artístiques, lúdiques i pedagògiques al voltant de l’educació cultural per la sostenibilitat

L'Espluga de Francolí

La nova proposta del FES, ben en marxa al Museu de la Vida Rural
La nova proposta del FES, ben en marxa al Museu de la Vida Rural | Foto © Marc Lladó Quadrat

Des d'ahir divendres, el Museu de la Vida Rural viu una nova proposta; es tracta del FES, el Festival d’Educació per la Sostenibilitat, una proposta singular del Museu de la Vida Rural - Fundació Carulla, una festa adreçada a les comunitats educatives, a professionals de l’educació en el lleure, de l’educació al llarg de la vida, a les famílies i a totes les persones interessades en la cultura que transforma. Durant dos dies es poden conèixer de manera vivencial propostes artístiques, lúdiques i pedagògiques al voltant de l’educació cultural per la sostenibilitat.

 

En el FES no hi falten música, xerrades, presentacions de llibre, tallers vivencials, jocs infantils a l’aire lliure, espectacles, menjar ecològic i sobretot, espais de trobada i creació de sinergies i així, els primers actes van començar ahir divendres a quarts de sis de la tarda i durant aquest matí, també se n'han celebrat de força importants; sent els actes que queden per celebrar els següents:

 

7 DE SETEMBRE, Tarda


– 16 h Cleanwave. “Out of plastic”
Cleanwave és un moviment dinàmic de persones amb idees afins, que reconeixen la necessitat urgent d’oferir una alternativa sostenible a les botelles de plàstic d’un sol ús que es puguin utilitzar a Balears i més enllà. Les illes de Mallorca, Eivissa, Formentera i Menorca són la plataforma de llançament per a un moviment global que troba en l’educació una eina fonamental.


– 17 h Sacramento López. “El jardí de la Joanina”
Aquest projecte vincula la literatura infantil al desenvolupament de la capacitat de pensar dels nens i les nenes. El conte del qual parteix forma part del Moviment Filosofia Lúdica que proposa jugar a pensar i pensar jugant. Nens i nenes de 3 a 11 anys han estat pensant, imaginant, creant, tenint cura i utilitzant jardins en els seus entorns, acompanyats de persones adultes amb qui comparteixen aquesta aventura. Al final del llibre s’inclou un apartat amb orientacions per tractar algunes de les qüestions plantejades en el conte i per sumar-se al projecte de crear jardins al voltant del planeta.


– 18 h La Panera Educació. “Natural / Artificial” En moltes ocasions ens trobem amb el que és natural, adulterat i allò artificial, revestit d’una certa aura natural; tot dependrà d’on es posi l’accent. En el món actual, basat en les lleis de mercat, les modes de consum oscil·len entre aquests dos pols: productes naturals, saludables, orgànics i ecològics, que a la vegada siguin accessibles, fàcils d’administrar, assequibles i tecnològics. Una proposta de La Panera Educació per als més petits de tots.


– 19 h L’Aresta. “Alimentació sostenible”
L’Aresta som un projecte agroecològic, cooperatiu i autogestionat que tenim com a objectiu promoure l’agroecologia, la sobirania alimentària, la cooperació social i un món rural viu. Realitzem activitats i tallers a escoles, instituts i altres centres formatius per donar a conèixer i experimentar, mitjançant dinàmiques participatives, l’agroecologia, el cooperativisme i l’autogestió.


  – 20 h Fundació Pau Costa. “Mefitu” El foc ha estat sempre present al món rural i no sempre de manera negativa. La Fundació Pau Costa treballar per explicar-ne les virtuts i evitar els grans focs que amenacen molt especialment la zona del Mediterrani en moments d’emergència climàtica.


– 21 h Cel Rogent, PNIN Prades i Camp Aprenentatge. “Educació mediambiental, una mirada al futur”
L’educació mediambiental té una llarga trajectòria a Catalunya i ha estat sempre un àmbit de renovació educativa. A la Conca de Barberà, el paratge natural de Prades i el Camp d’Aprenentatge del Cister treballen de manera coordinada per oferir propostes singulars a partir del contacte directe amb la natura.


– 22 h Marc Parrot. “Espectacle Refugi”
No hi ha cap projecte de Marc Parrot que no estigui estudiat amb detall per acompanyar el públic al seu univers particular. A través de les cançons del nou disc, però sempre mitjançant recursos musicals i escènics, unes vegades més visibles i d’altres més encoberts, procura que cadascú hi arribi a la seva manera. “Refugi” s’agermana plenament amb la filosofia del FES, i és que el valor de la vivència artística d’aquest concert busca activar els ressorts emocionals, sensorials i, en definitiva, vitals.


7 DE SETEMBRE, Durant tot el dia

Food truck ecològic 
La Marian fa temps que treballa amb productes ecològics i de proximitat per oferir des de la seva caravana una experiència gastronòmica a l’aire lliure. “Guixot de vuit.” Jocs infantils amb materials reciclats Guixot de vuit converteix el joc en un espectacle de carrer. Ho fa recollint el testimoni dels jocs populars i de cucanya tan arrelats al nostre país, però ho fa amb jocs originals, de fabricació pròpia i construïts amb materials recuperats, primer, procedents del drapaire, i després, de les deixalleries de la Mancomunitat la Plana. Drac Actiu. Projecte EDRA, el món de les abelles El projecte EDRA us presenta el món de les abelles des d’una mirada propera i vivencial. Durant tot el dia, les abelles seran al museu. A les 16.30 h i a les 18.30 h, presentació del projecte.