Les Quinquennals 2019 omplen els carrers de Vimbodí i Poblet

Durant tot el cap de setmana, els carrers del municipi s’han omplert de gom a gom per a participar dels actes populars i de l’esplèndida decoració dels carrers del municipi

Comarques

Les Quinquennals 2019 omplen els carrers de Vimbodí i Poblet
Les Quinquennals 2019 omplen els carrers de Vimbodí i Poblet

Emoció, festa, multituds i alegria. Aquestes són algunes de les paraules que defineixen l’emoció dels vimbodinencs i vimbodinenques que aquest cap de setmana han pogut gaudir de les celebracions de les Festes Quinquennals 2019, una de les festes més arrelades al municipi que se celebra cada cinc anys i que, des del mes de març, està inclosa en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya per part de la Generalitat. 

 

Durant tot el cap de setmana, els carrers del municipi s’han omplert de gom a gom per a participar dels actes populars i de l’esplèndida decoració dels carrers del municipi, fruit de la intensa tasca prèvia dels voluntaris que, en les últimes setmanes, durament per fer lluir tots els   racons de la localitat. 

 

Un cap de setmana intens d’actes 

Entre els programes més destacats del cap de setmana, cal posar de relleu el bon nivell de seguiment popular de la Processó de Benvinguda, que es va iniciar el dissabte 7 de setembre al vespre, amb el trasllat de la Mare de Déu dels Torrents des de l’ermita a l’església parroquial amb la Processó dels Fanalets. L’acte va finalitzar amb el rosari, la benvinguda institucional i la veneració dels fidels. 

 

Pel que fa a les cites més importants del calendari d’aquest diumenge, cal posar de relleu el bon seguiment de l’Ofrena Floral i al eucaristia, així com de la recepció a les dones que duen el nom de Maria dels Torrents, així com de la Processó pels carrers de la vila. 

 

Aquest dilluns els actes continuen, ja que el programa inclou l’Ofici Solemne presidit per l’abat de Poblet, P. Octavi Vilà Mayo i, a la tarda, la Processó de retorn de la Santa Imatge fins a l’ermita, cites que posaran punt i final a una de les celebracions tradicionals més arrelades i més estimades pels ciutadans. 

 

Com cada edició, les Festes Quinquennals arriben després de l’esforç constant de les entitats organitzadores –la Parròquia de la Transfiguració del Senyor i la Comissió de les Festes Quinquennals– que s’han unit per a confegir un programa d’actes que, un cop més, ha posat de manifest la importància d’aquesta celebració per als ciutadans. 

 

Inclusió en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya

 

Enguany, la cita ha coincidit coincideix amb el 75è aniversari de la restauració de l’ermita i de la imatge de la verge, i de l’inici de la festa mateixa, que se celebrarà per primera vegada des de la inclusió d’aquesta festa tradicional en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya per part de la Generalitat, que es va certificar el mes de març d’enguany. Aquesta consideració 

 

Aquesta consideració oficial reforça el caràcter especial d’una celebració dedicada a la copatrona del municipi que aconsegueix transformar la localitat en una veritable festa per als sentits. 

 

La catalogació de la festa es en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya es va començar a tramitar l’any 2016, impulsada per l’Ajuntament de Vimbodí en col·laboració amb les principals entitats implicades en l'organització de la festa: la Parròquia de la Transfiguració del Senyor, els Amics dels Torrents i les Zeladores de la Mare de Déu dels Torrents. 

 

A la petició formulada a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, del Departament de Cultura de la Generalitat, es destacava “el caràcter tradicional d'una festa que ultrapassa l'aspecte estrictament religiós i esdevé una mostra de cultura popular, respecte per les tradicions i orgull de pertinença al municipi, el conjunt del qual s'aboca en aquest esdeveniment”. Alhora, es destacava el suport del Monestir de Poblet en la festa. 

 

Ara, assolida la catalogació, els seus artífexs assenyalen que aquest reconeixement oficial “contribuirà a l’impuls de les quinquennals d’enguany i les que s’organitzaran en el futur”. 

 

D’altra banda, amb aquesta distinció, les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents es converteixen en les primeres de la Conca de Barberà que s’inclouen al Catàleg de Patrimoni festiu de Catalunya, segons es destaca des del Departament de Cultura. Aquest 2019, també han rebut la mateixa distinció la festa dels Tres Tombs de Barcelona, la Festa Major del Santíssim Misteri de Cervera, o la Festa Major de Sant Pau de Sant Pere de Ribes. 

 

Un cop assolit aquest reconeixement oficial, les festes dels Torrents són susceptibles de ser declarades amb un grau de protecció encara superior –Festa Tradicional d’Interès Nacional– previ tràmit oficial per part dels seus impulsors.

 

75 anys de solemnitat 

Les festes dels Torrents es remunten al 1944, i des d’aleshores s’han celebrat ininterrompudament els anys acabats en 9 i en 4. Aquesta cita es caracteritza per la solemnitat dels diversos actes programats, tots ells de caràcter litúrgic, i per la vistositat dels guarniments amb què els veïns i les veïnes de la vila omplen carrers i places com a homenatge a la copatrona. 

 

Així, s’hi poden veure catifes de flors de paper i naturals, elements vegetals, fanals i altres ornaments que converteixen Vimbodí en un esclat de llum, color i originalitat. Els dies centrals de les quinquennals inclouen processons de portada de la verge des de la seva ermita i de retorn, altres celebracions religioses, un aplec festiu, ofrenes florals, o una recepció municipal a les dones que duen el nom de Torrents, entre altres actes.