Un quadre inèdit de Bernardo Polo al Museu del Monestir de Poblet

Ja són diverses les noves presentacions i atribucions que durant els últims anys s’han presentat al voltant de la col·lecció artística del Monestir de Poblet i el seu museu

Comarques

Un quadre inèdit de Bernardo Polo al Museu del Monestir de Poblet
Un quadre inèdit de Bernardo Polo al Museu del Monestir de Poblet

Dins l’últim número de la revista Ars Magazine, especialitzada en art i col·leccionisme, apareix l’atribució realitzada per Joan Yeguas, Museu Nacional d’Art de Catalunya, i Damià Amorós, Museu del Monestir de Poblet, sobre l’única natura morta present a les col·leccions patrimonials del cenobi de la Conca de Barberà. 

 

“Cistell amb pomes i peres” s’ha vinculat al pintor aragonès Bernardo Polo (actiu a Zaragoza a la segona meitat del segle XVII) també conegut per la historiografia artística com a “Pseudo-Hiepes” i a Italià com a “Mestre de la Fruitera Llombarda”. Tot i que Polo encara és un desconegut per a la majoria del públic, durant l’última dècada ha estat protagonista d’estudis vinculats a la seva producció i carrera artística. 

 

El quadre del Monestir de Poblet, d’un format mitjà (47x 74 cm), presenta una cistella de vímet plena de fruita sobre una lleixa de pedra, on a cada costat s’hi troben dues peres; les mateixes que trobem a l’interior del cistell, acompanyades de les seves fulles. La composició sobresurt sobre un fons negre que ressalta la el conjunt. 

 

Existeixen diferents factors per a generar l’atribució a Bernardo Polo: la repetició d’un model iconogràfic molt comú dins del corpus pictòric del creador aragonès, uns espais pictòrics estàtics, repertori limitat d’elements compositius, fet que el va identificar fins i tot amb un utensili com la fruitera o l’ús arcaic de les ombres. 

 

Poques són les seves obres conservades en col·leccions públiques. Principalment, trobem pintures de Polo en col·leccions privades. Sortosament, el visitant pot veure el quadre de Poblet ja exposat al museu, tot i que fins no fa gaire temps encara romania a la reserva.

 

Amb aquesta ja són diverses les noves presentacions i atribucions que durant els últims anys s’han presentat al voltant de la col·lecció artística del Monestir de Poblet i el seu museu.