El departament de Justícia commemora les Brigades Internacionals a l'Espluga

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha descobert un plafó en record d’aquells fets

L'Espluga de Francolí

El departament de Justícia commemora les Brigades Internacionals a l'Espluga
El departament de Justícia commemora les Brigades Internacionals a l'Espluga | Justícia

Emotiu acte i amb gran càrrega històrica el que va viure l’Espluga de Francolí pocs minuts abans del migdia d’ahir amb motiu de la commemoració dels 80 anys de la retirada de les Brigades Internacionals de la Guerra Civil. 


I és que ahir, dijous dia 25 d’octubre, el Departament de Justícia va voler recordar aquesta data històrica en el mateix lloc on el 25 d’octubre de 1938, ara fa exactament 80 anys, es va fer un homenatge a uns 2.000 brigadistes que havien de tornar als seus països. El govern de la República havia retirat un mes abans tots els voluntaris internacionals de la Guerra Civil. L’alberg era llavors un hospital militar.


Així, la consellera de Justícia, Ester Capella, va ser l’encarregada de donar solemnitat a l’acte i a les 11.30 hores feia la seva arribada a l’alberg Jaume I de la localitat, on va descobrir un plafó commemoratiu d’aquells fets. Posteriorment, a les 12 del migdia, va donar inici la cerimònia de commemoració, en la qual no van faltar la projecció d’imatges de l’homenatge de fa 80 anys i la interpretació de peces musicals, en presència de l’alcalde de l’Espluga de Francolí, David Rovira; el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; la directora general de Memòria Democràtica, Carme Garcia; el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas; el director de l’Agència Catalana de Joventut, Francesc Poch, i el director de l’Alberg Jaume I, Maurici J. Ribé, entre altres autoritats, a més de familiars i representants d’associacions com Italo Poma, president de l’Associazione Italiana Combattenti Volontari Antifascisti di Spagna. fill d’un brigadista que va assistir a l’acte de 1938 a l’Espluga de Francolí; Eduard Amouroux, secretari de l’Amical de les Brigades Internacionals; Dunja Ukmar Hvastija, filla d’Anton Ukmar, un brigadista eslovè que també va assistir a l’acte de l’Espluga de Francolí; Lluís Martí Bielsa, responsable polític de les Joventuts Socialistes Unificades al 32è grup de la Guàrdia d’Assalt, que va assistir al comiat de les Brigades Internacionals a Barcelona; Isaac Benabu, catedràtic emèrit de la Universitat de Tel Aviv i fill d’un brigadista jueu, o José Alejandro Ortiz-Carrión, historiador dels brigadistes internacionals que van venir de Puerto Rico.

 

25 d’octubre de 1938: acte central de comiat  

El govern de la República va decidir retirar, entre el 23 i el 25 de setembre de 1938, els voluntaris internacionals, la majoria dels quals estaven lluitant aquells dies a la batalla de l’Ebre. El president del govern de la República, Juan Negrín, va anunciar-ho en una assemblea de la Societat de Nacions. Va ser una mesura de pressió per intentar que el bàndol rebel fes el mateix gest i prescindís del suport dels nazis alemanys i dels feixistes italians. Franco, però, no va fer-ne cas i els seus aliats van continuar en combat. 


Diverses poblacions del sud de Catalunya van organitzar festes per acomiadar els brigadistes. L’acte central es va fer el 25 d’octubre de 1938 a l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, en un antic balneari habilitat com a hospital militar, que actualment és un alberg de la Generalitat. Hi van assistir uns 2.000 voluntaris internacionals en representació de tots els brigadistes.
La cerimònia va comptar amb l’assistència del president Juan Negrín i dels principals caps de l’exèrcit de l’Ebre. Els brigadistes van fer el traspàs d’armes i banderes al govern de la República. Diversos fotògrafs i corresponsals internacionals van immortalitzar aquell dia amb algunes de les fotografies més icòniques de la Guerra Civil. Al final de l’acte, les infermeres de l’hospital militar van ballar amb els brigadistes.