El Som Terra de Safrà 2018 ja està en marxa

Santa Coloma de Queralt s'omple d'activitats amb el safrà com a eix central

Santa Coloma de Queralt

El Som Terra de Safrà 2018 ja està en marxa
El Som Terra de Safrà 2018 ja està en marxa

Santa Coloma de Queralt celebra la seva quarta edició de la festa dedicada al safrà, Som terra de safrà, una jornada que segueix amb l’esperit amb la qual nasqué: recuperar, divulgar i promocionar una part del llegat històric i etnogràfic al voltant del safrà.

 

En aquesta quarta edició, la gastronomia continua tenint un paper essencial i protagonista, ja que presentar el safrà a través de la cuina és una de les maneres més suggerents de revelar la història, el paisatge, el patrimoni i la identitat d’un poble. Dintre dels actes de divendres ha destacat la la presentació del Licor de Safrà Colomí Crocus, un licor amb safrà produït a la Baixa Segarra, i elaborat per una de les grans licoreres del nostre territori, Maria de la Peña, de Vimbodí, a partir de la recepta de Nati Ninot, guanyadora del concurs de licor de safrà de l’any 2017, acompanyat de la presentació del llibre, El safrà, com preparar-lo 10 vegades, un recull de Carme Gasull amb de receptes de diferents cuiners i productors d’arreu del país, entre els quals es  troba el jove montblanquí  Joan Ollé, que ens farà in situ la seva recepta.

 

Una altra de les novetats d’enguany a Som terra de safrà és la realització d’una jornada tècnica titulada El safrà: cultiu, usos i propietats, amb professionals d’àmbits com l’enginyeria agrònoma, de la farmàcia i la botànica que ens explicaran quins usos i propietats té el safrà en els nostres dies. La jornada acabarà amb un taller pràctic amb elaboracions culinàries i medicinals a base de safrà a càrrec d’Astrid van Ginkel, coneguda pel seu ampli treball de difusió de les propietats de les plantes.

 

Entre d'altres actes, a la plaça de l’Església, es gaudeix del Mercat de productes artesanals de la Conca de Barberà i la Baixa Segarra, elaborats, molts d’ells, per productors reconeguts de la comarca i amb una llarga trajectòria; a més a més, restauradors, comerciants i productors colomins participen a la jornada oferint productes i menús elaborats especialment per aquest dia, amb el safrà com a ingredient estrella.

 

Altres activitats presents són les teatralitzacions al carrer, escenes vinculades al món del safrà: una família esbrinant safrà; una compra-venda de safrà al mercat de Santa Coloma, un dels pocs que durant l’edat mitjana va comptar amb el privilegi de tenir taules de safrà per poder marcar el preu del producte; i el pagament del delme al senyor feudal, etc.

 

A l'espai del castell dels Comtes de Santa Coloma, es gaudeix del talent de cuiners i cuineres de llarg recorregut com Sergi Ortiz, del restaurant l’Antic Forn de Cervera, de Roger Valls, del restaurant Singular d’Igualada i  Isabel Albinyana, tècnica superior en dietètica. A més a més, el públic pot degustar exclusives elaboracions amb safrà creades per productors colomins i maridades amb cervesa artesana local,  Segarreta, i vins de la Vall del Corb i DO Conca de Barberà.

 

Altres activitats complementàries són una visita guiada al call i a Cal Jaume Punto, antiga botiga museu, recollida de flors de safrà i esbrinament a càrrec d’un productor local, xerrades, entrega de premis del Concurs de licors i tastet, taller infantil de cuina, o carretillada Safroc a càrrec del diables Keresus i el concurs d’instagram, busquem imatges relacionades amb el safrà i la festa!

 

La programació i tota la informació sobre la jornada es pot consultar a la pàgina www.somterredesafra.cat. També a les xarxes socials: facebook (@turisme.scq), twitter (turismescq) i instagram (@turismescq).

El Som Terra de Safrà 2018 ja està en marxa