Reunió de coordinació per preparar la campanya del pla NEUCAT a les comarques de Tarragona

En total hi ha 17 màquines llevaneus preparades per actuar en cas d'emergència

Comarques

Reunió de coordinació per preparar la campanya del pla NEUCAT a les comarques de Tarragona
Reunió de coordinació per preparar la campanya del pla NEUCAT a les comarques de Tarragona

Aquest matí ha tingut lloc a l’edifici del CAT112 de Reus la reunió per presentar les novetats de la campanya de nevades 2018-2019 a les comarques de Tarragona amb l’objectiu de millorar la coordinació i resposta dels cossos d’emergència, gestors de les xarxes viàries i empreses subministradores de serveis davant el risc de nevades.

 

La reunió ha comptat amb l’assistència del delegat Territorial del Govern a Tarragona, Òscar Peris, el director dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Joan Carles de la Monja; i la cap del servei territorial de Protecció Civil de la Generalitat a Tarragona, Eli Llombart. També hi han assistit representants dels cossos d’emergències, educació, gestors de carreteres i empreses subministradores de serveis, entre altres.

 

El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris , ha inaugurat la sessió, i el director dels Serveis Territorials d’Interior ha fet la introducció. A continuació, la responsable de Protecció Civil a Tarragona, Eli Llombart, ha presentat als assistents com es prepara la campanya de nevades 2018/2019 i algunes mesures concretes de coordinació al territori en el marc del Pla de Sector del Pla especial d’emergències per Nevades al Camp de Tarragona (NEUCAT). Els responsables dels cossos d’emergència de la Generalitat, els diferents gestors públics de les xarxes viàries i les empreses subministradores de serveis (telefonia, electricitat,....) han explicat les actuacions previstes en cas d’emergència per nevades.

 

Quant a la planificació municipal, a la demarcació de Tarragona hi ha un total de 42 municipis que en el seu document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM) hi consta la necessitat de tenir un pla per les nevades.

 

Pel que fa a les màquines llevaneus disponibles a les comarques de Tarragona per aquesta campanya 2018-2019, el Ministeri de Foment disposa de 8 màquines; la Diputació de Tarragona 5 i la Direcció General de Carreteres de la Generalitat un total de 4. En total, 17 màquines llevaneus.

 

Algunes de les estratègies de mobilitat del pla NEUCAT per aquesta campanya inclouen mesures concretes per als vehicles pesants (prohibicions de realitzar avançaments, desviaments, prohibició de circular, o d’altres en funció de l’emergència...) i també per als vehicles lleugers (prohibicions circulació sense cadenes i prohibició avançaments amb neu, garantir un carril per a la circulació de les llevaneus...). En quant a estratègies de mobilitat en general, es recorda també que es prioritzarà sempre la neteja de la xarxa viària primària i després la secundària.

 

Cal recordar que davant un episodi de nevades, els ciutadans han d’actuar de forma responsable, reduir la mobilitat i  sortir preparats amb cadenes per no posar en perill la seva integritat física ni la dels seus familiars i facilitar la tasca de les màquines llevaneus i l’actuació dels serveis d’emergència.

 

Durant la campanya 2017/2018 hi va haver 4 episodis en els quals s’activés el Pla NEUCAT:

 •El 6 de febrer, alerta.

•El 8 de febrer, alerta.

•El 27 de febrer, alerta i, dins del mateix episodi pas a emergència el 28.

•El 20 de març, alerta.

 

En aquestes activacions es van fer diverses actuacions a la demarcació per a garantir les comunicacions (sobretot neteja de carreteres i dispersió de fundents a les comarques de més altitud (La Conca de Barberà, Priorat, Alt i Baix Camp).