Inauguració de la restauració de Santa Maria de Montblanc

El dia 30 de desembre hi haurà la presentació i benedicció de la restaurada imatge de Santa Maria de Montblanc

Montblanc

Inauguració de la restauració de Santa Maria de Montblanc
Inauguració de la restauració de Santa Maria de Montblanc | Cedida/Taller Avalls

El dia 30 de desembre hi haurà la presentació i benedicció de la restaurada imatge de Santa Maria de Montblanc. 

 

La restauració de la imatge de Santa Maria, popularment coneguda com la “Mare de Déu del cor” és una talla de fusta, i presideix l’església de Santa Maria la Major de Montblanc. És una magnífica talla de fusta, excepcional per la seva factura i elegància, i que sortosament ha sobreviscut a les reiterades destruccions del temple montblanquí.

 

La restauració ha estat realitzada pel Taller AVALL de Reus, sota la supervisió del departament de patrimoni de la Generalitat de Catalunya. El procés ha consistit en la pràctica d’anàlisis científics de l’extracció de mostres puntuals, anàlisis dels pigments, estratografia de capes i SEM sobre les mostres. La peça també ha estat sotmesa a la inflació de llum ultraviolada que ha posat al descobert molts repintats i danys provocats per la història tortuosa de la peça. A part dels anàlisis realitzats s’ha procedit a la neteja de la peça, per tal d’eliminar els repintats i retornar la llum original a la policromia barroca. 

 

Després de dos mesos d’anàlisis i treball s’ha establert que aquesta magnífica talla de fusta policromada de 2,35 mts. d’alçada i amb un pes de 158 kg. Pertany al gòtic d’aproximadament meitats del segle XIV gràcies a les mostres extretes de la policromia i a l’estudi de la fusta. Aquesta informació ha estat una gran descoberta ja que fins al moment les aproximacions històriques que s’havien fet situaven la peça al segle XVI. La datació, a partir de les anàlisis, ha despertat un gran interès per la gran rellevància que li ha donat a la imatge.

 

L’acte de benedicció de la imatge comptarà amb la presència de representants de l’Arquebisbat de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Montblanc. Cadascuna de les institucions que han participat d’una manera o altre el l’execució d’aquest projecte que ha executat i finançat majoritàriament la Parròquia de Santa Maria de Montblanc.

 

L’acte serà a les 11 del matí a l’església de Santa Maria la Major de Montblanc. Si beneirà la imatge, es celebrarà una missa d’acció de gràcies i hi haurà els parlaments dels representats institucionals i dels tècnics que han dut a terme la restauració.

 

La imatge de Santa Maria restarà a pla de terra fins el dia 1 de gener per poder ser contemplada còmodament.