Un desembre molt sec a gran part de Catalunya i molt càlid al Pirineu

El desembre ha estat molt sec a gran part de Catalunya, a excepció de l’extrem nord-occidental i nord-oriental del país

Comarques

Un desembre molt sec a gran part de Catalunya i molt càlid al Pirineu
Un desembre molt sec a gran part de Catalunya i molt càlid al Pirineu

La meteorologia del desembre ha estat marcada per la presència d’un persistent anticicló que ha provocat un bloqueig de les pertorbacions i de les masses d’aire més fredes procedents d’altes latituds. D’aquesta manera, la temperatura elevada per l’època de l’any, la marcada inversió tèrmica, la boira a les valls i depressions interiors, i els discrets registres de precipitació, han estat les característiques principals del mes de desembre.

 

Els primers 10 dies de desembre van ser càlids, amb una temperatura màxima que es va enfilar per sobre dels 20 °C a molts punts del territori. Els rècords de temperatura màxima van ser:

 

·         Cunit (el Garraf) va mesurar 21,8 ºC de màxima el dia 4, la més alta en un mes de desembre dels seus 12 anys de dades (21,3 ºC el 04/12/2006).

 

·         Els 21,1 ºC del dia 5 a Vila-rodona (Alt Camp) van superar els 20,6 ºC del 5 de desembre de 2006 (13 anys de dades).

 

·         Els 13,3 ºC del dia 5 a Sasseuva (2.228 m, Val d’Aran) van igualar la màxima de l’1 de desembre de 2015 (17 anys de dades).

 

El mes de desembre no sol ser un mes amb una precipitació elevada, però climàticament al conjunt de Catalunya encara n’hi ha de més secs (juliol, gener, febrer i fins i tot març). Curiosament, però, aquest ja és el novè desembre consecutiu que ha plogut molt poc. De fet, les dades dels últims 10 anys de les estacions de la XEMA deixen el desembre com el mes menys plujós de l’any. Dos episodis de precipitació van afectar Catalunya relacionats amb pertorbacions atlàntiques amb les acumulacions més importants a la meitat oest del país.