Francesc Marco-Palau

A Francesc, tot i que va néixer a Tarragona, la seva estreta vinculació a Montblanc el fa un montblanquí preferent. Una de les condicions perquè sigui així és la seva vinculació familiar amb el gran pintor Maties Palau Ferré i també la labor que està fent amb la seva germana Rosa per la perpetuació i divulgació del Museu Palau-Ferré.


Francesc va néixer a Tarragona el 3 d’abril de 1989, però de menut ja venia a la nostra població de la mà de la seva àvia Maria del Carme i de l’oncle, el pintor Maties Palau. Procedeix d’una família culturalment activa: el seu pare és funcionari; la seva mare, Rosa de les Neus, neboda del pintor, professora de català, i la seva germana és doctora en comunicació, i ha estudiat en diferents universitats d’Itàlia, França i Alemanya.


Respecte a Francesc, una vegada acabat el batxillerat va cursar la carrera d’Història a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i la complementà a la Universitat de València. Traslladat a la Ciutat Comtal acabà fent un màster d’Història de Catalunya a la Universitat Autònoma i seguidament el màster de Professorat en la mateixa disciplina, també a la mateixa UAB.


Aquest bagatge cultural l’ha portat a publicar cinc llibres relacionats amb la seva especialitat, titulats:


– De Normandia a Palamós. Biografia del doctor Dalmau Norat (que va ser metge de Josep Pla, alcalde de Palamós i diputat al Parlament el 1980).

–Una veu catalanista d’esquerres al Senat. Biografia del gironí Josep Rahola i d’Espona (senador a Madrid 1979-1986, germà del síndic de greuges Frederic Rahola i cunyat de Vicens Vives).

– Plataforma per la Llengua. 20 anys defensant el català. Una història de l’activisme a favor de la llengua catalana.

– Promoure la llengua, compartir Barcelona. La història del Centre de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Barcelona.

– La generació de la independència. La història d’una associació d’estudiants dels anys 90, el Bloc d’Estudiants Independentistes (BEI).

Aquesta activitat cultural, sempre al dia, ha fet que aquest passat mes d’octubre la Universitat Autònoma de Barcelona el declarés doctor cum laude en història contemporània. La tesi doctoral l’elaborà sota el mestratge del reconegut professor i hi va analitzar vincles dels partits polítics catalans i valencians del 1980 al 2017.


Quant a la seva vinculació amb la nostra vila, no ha baixat mai el llistó de la seva presencia física i la participació en activitats culturals, motiu pel qual està col·laborant assíduament amb el setmanari Nova Conca i a la revista local El Foradot, així com publicant temes de diferent índole al l’Aplec de Treballs (dirigits animosament per Josep M. Grau i Pujol), fet que l’ha portat a ser membre actiu de la Junta del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà.


Aquestes activitats el porten sovint a la vila, però sempre, sempre, hi és a les grans festes: Nadal, Festa Major, la Baixada de la Mare de Déu de la Serra, Setmana Santa, etc., i en especial, per passar les vacances d’estiu a la casa pairal del carrer Riber. 


El seus treballs literaris locals els signa amb el cognom compost “Marco-Palau” perquè s’entengui que són una munió profunda de trajectòria catalana: Marco, cognom arrelat i oriünd del Priorat, i Palau, que no cal comentar.


L’activitat de Francesc i la seva germana és intensa, com a continuació de la que havia fet la generació familiar precedent, que va convertir els baixos de la casa Pairal en el Museu Palau-Ferré, activitat que els va portar a dedicar-hi molt de temps per orientar les obres i la planificació del local per fer-ne una sala digna de l’exposició dels quadres del seu oncle Maties Palau. Havent passat ja anys d’aquella primera fase, de cara als propers mesos, juntament amb la seva germana Rosa de les Neus (un altra activista en les publicacions a Nova Conca), i també comptant amb la resta de família, estan treballant per reimpulsar el llegat del seu oncle avi Maties, pensant en el seu centenari (1921-2021). Per aquest motiu estan catalogant quadres, ceràmica i escultures de col·leccions particulars, intenten potenciar el Museu perquè sigui un atractiu turístic, preparen diferents llibres/estudis que aniran sortint al llarg dels anys 2019-2021 i dissenyen algunes exposicions de quadres, ceràmica i escultura a diverses ciutats, a més de catalogar tota la seva obra. Finalment tenen la idea de situar el Museu Palau-Ferré en el mapa cultural de Catalunya, de la mateixa manera que s’associa Dalí amb Figueres o Pau Casals al Vendrell, per fer-ho del seu oncle amb la Ducal Vila.


L’afany de seguir en aquesta tasca els motiva la creença que pot ser un atractiu turístic per a Montblanc juntament amb els altres al·licients turístics de la nostra Ducal Vila.


Vet ací Francesc Marco-Palau, un altre montblanquí d’adopció.