Amb clau de volta

La clau de volta és la pedra central d’una volta que sosté un arc de pedra. O també ho podem veure en una volta de creueria, en l’arquitectura d’una catedral gòtica, formada per dos arcs apuntats que s’entrecreuen en el centre, on hi ha una clau de volta que els aguanta.


Entrant en matèria d’aquestes últimes eleccions, la suma dels vots a Catalunya, amb les dues candidatures independentistes a les europees, arriba al 49,7%. Una bona clau de volta per tenir en consideració.


L’independentisme torna a pujar amb un 80% a les municipals. La dada és molt rellevant i cal no perdre-la de vista. No són uns quants catalans —com reblava un articulista—, sinó que l’independentisme ha estat clarament majoritari en vots, oi més amb candidats que no s’han pogut moure en llibertat, tant a les municipals com a les europees; i en aquestes últimes hi ha hagut exiliats i presos eurodiputats.


Davant dels resultats expressats no es pot caure en l’error que una clau de volta, tal com l’entenem i ha estat pensada per sostenir una correlació d’arcs, es pugui sostenir des d’un sol partit. No es pot pensar que qui sosté els resultats majoritaris de l’independentisme els pugui monopolitzar en un sola formació, sinó que cal pensar en una clau de volta compartida. Que els diferents arcs, en aquest cas diverses forces amb visió sobirana, facin intersecció. Perquè la intersecció és una operació entre conjunts, grups, partits, ideologies, persones... que ho possibiliten.


Cal no perdre l’horitzó de la transversalitat en què va néixer el moviment independentista i de les seves causes, si vol anar avançant.


L’independentisme català —com assenyalen els analistes— s’haurà d’anar acostumant a la idea d’un lideratge compartit, del qual cada partit té el monopoli, ja que aquestes eleccions, tant municipals com europees, han estat el resultat de la correlació d’un seguit de forces que han fet possible el 49,7% del vot independentista, a les europees, i un 80% a les municipals. La seva bona gestió serà el preludi per a les autonòmiques.