Comprometre’s amb els més pobres

El 23 de març de 1980 moria assassinat Óscar Romero, arquebisbe de San Salvador —capital del Salvador, a l’Amèrica Central—, mentre oficiava missa, per un franctirador dels anomenats esquadrons de la mort, policia paramilitar que tenia atemorida la població del país.


El Salvador és un país centreamericà on la violació sistemàtica dels drets, la misèria i la corrupció política eren una constant diària ja el 1980. La influència dels Estats Units d’Amèrica, en la situació del Salvador, esdevenia un dels principals responsables d’aquest esdeveniments.


Romero es va convertir en un bisbe incòmode per al govern oligàrquic del Salvador, per les seves constants denúncies, i més el luctuós fet del 23 de març, dia de la seva infructuosa mort, quan un tret li llevà la vida, mentre en la seva homilia feia una crida als soldats perquè es neguessin a obeir els seus superiors de disparar contra el poble. Una onada de desaparicions i assassinats es produïen, sovint pels anomenats esquadrons de la mort d’origen militar. A l’arquebisbe Romero l’hi feren pagar arrabassant-li la vida.


Dels representants i assistents al funeral de monsenyor Romero cal destacar la presència d’un sacerdot català, Joan Vives i Surià, un home entre els molts catalans, estimat i conegut, que van posar les seves conviccions cristianes i de compromís a la defensa dels mes febles. Es destaca que a la sortida de les exèquies del bisbe Romero els feligresos foren metrallats. Mentre Vives estava donant la unció dels malalts a un moribund, un periodista li feu una fotografia que va recórrer el món.


Joan Vives havia nascut a Barcelona l’any 1924, en el si d’una família cristiana i carlina; home de grans inquietuds socials, marxà a l’Amèrica el 1949, on desenvolupà una intensa activitat a favor de la justícia social: programa pro refugiats a Veneçuela. “Hom és d’allà on viu, no d’on ha nascut”, i és que com deien els veneçolans: “Juan se tornó venezolano como el que más. Sus muchos años en nuestro terruño y su amor por nuestro pueblo, su realidad, sus necessitades, lo hicieron meritorio del gentilicio de ser venezolano.”


El 1987 rebé el premi Missatger de la Pau. Implicat en la teologia de l’alliberament, en una obra dita Otro mundo, del terrorismo a la paz, ofereix una revisió històrica des de la perspectiva de la teologia de l’alliberació. Era considerat com el defensor dels pobres. I la jerarquia d’aquells moments el considerà un sacerdot díscol... Morí el 26 de juny de 2005 a l’Argentina. D’Óscar Romero direm que ha estat canonitzat pel papa Francesc. També és reconegut com a profeta i pastor de l’Amèrica llatina. Altres denominacions cristianes l’honoren, com l’església anglicana i luterana...