Càncer de pell: tipus i mesures de prevenció

La nostra pell és única i imprescindible per al cos humà, per aquest motiu cal cuidar-la del sol amb cremes protectores. Malgrat tot, és de pensar que els danys de les cremades poden arribar a causar una lesió més greu, com és el càncer de pell. 


Afortunadament, es compta amb mesures de prevenció, en especial si l’exposició solar és prolongada. Normalment tenir la pell bruna ens fa sentir més atractius i sans… però la si l’exposem al sol de manera irracional, i sense aplicar un protector, el mal pot ser irreparable.


Sobretot, cal acudir a l’especialista en dermatologia si es comprova alguna nova lesió a la pell, que creixi molt aviat o modifiqui la seva forma, color o grandària. En cas afirmatiu cal analitzar-la en concret.

 

Els tipus de càncer de pell
• El melanoma o carcinoma cel·lular. Aquest tipus de càncer de pell és el més habitual i és el menys agressiu; sorgeix a la capa externa de la pell.

• Melanomes. No són tan habituals com els anteriors, però es consideren els més perillosos i, per si fos poca cosa, tenen un creixement ràpid. Aquest tipus de lesions, pigues o taques, no tenen simetria, les vores i el color són irregulars i, en general, superen els sis mil·límetres de grandària.

 

Factors que influeixen en el càncer cutani

Existeixen determinats factors de risc que no es poden evitar i cal combatre’ls amb el dermatòleg , com són els antecedents familiars o el tipus de pell de cada u.

 

Recomanacions per a la seva prevenció
És recomanable que recordem aquestes sis regles bàsiques per prevenir el càncer de pell:

1a) Ull amb el sol! Recordem que les hores més perjudicials per exposar-nos al sol són les del migdia, de les 11 a les 16 hores, així que evitem tant com puguem aquesta franja horària. 

2a) Un dubte freqüent és si podem usar o no la crema solar que ens va sobrar de l’estiu passat. Fàcil, és necessari revisar la data de caducitat que indica l’envàs del producte, així com el període per a la seva utilització després d’obert, que també especifiquen els envasos.

3a) Cremes de protecció solar que siguin SPF 30 o més i contra raigs UVA. El seu correcte ús consisteix a aplicar el producte en el nostre cos de manera uniforme i generosa, sense deixar buits, i ser constants amb la seva aplicació (cada dia que es prengui el sol).

4a) La protecció va més enllà de la crema solar; també necessitem protegir els ulls, el cap i el cos amb ulleres de sol, barrets i samarretes.

  5a) En els nens, hem d’usar fotoprotectores de SPF 50+ i filtres físics, en comptes dels químics, per no provocar una reacció al·lèrgica. 

6a) En el cas de bebès menors d’un any, no s’han d’exposar mai directament al sol, ja que la seva pell no està en condicions per rebre aquesta radiació.