Tastos de Festa Major

Comencen els dies àlgids de la Festa Major de Montblanc. Si les festes majors, en general, són espais de tradicions, gresca, música, cultura i col·lectivitat, quan la que vius és la teva, en particular, tot això pren encara més un valor personal i emotiu que et porten a gaudir-la més si cap.

En uns dies festius com aquests podrem gaudir a la capital de la Conca d’una diversitat d’actes per a tothom, més protocol·laris o més ballables, més castellers, esportius o culturals... Si fem un cop d’ull al programa veurem que avui divendres tenim els plens d’honor i les distincions al Club Bàsquet, als Torraires, als Amics dels Gegants, al Club Atlètic i al Club de Tennis. La tertúlia i exposició sobre El pintor que cremava els seus quadres, l’assaig biogràfic de Palau Ferré. I la cantada d’havaneres amb Habana Vieja, amanit amb rom cremat; entre altres actes d’aperitius, musicals i conferències esportives.

Ja dissabte, preludi del dia D, comencem amb el pregó, les campanes i la tronada, per encarrilar una cercavila popular i un concert-vermut. A la tarda tots aquells a qui agradin els jocs d’estratègia poden gaudir del torneig d’escacs, també hi ha partit de lliga catalana i Diada Castellera, amb els Torraires. A més, també hi podrem veure dues colles convidades, la Jove dels Xiquets de Valls i la Colla de la Bisbal del Penedès.

Cap al vespre i nit hi haurà d’una banda música a les places 1 d’octubre, sant Francesc i Major, Seguici popular i Béu les Bèsties; i de l’altra Salve solemne i Vetlla de la Mare de Déu amb el grup Reina de la pau músics.

El diumenge 8, Dia de la Festa Major, comença ben d’hora amb les matines de Ball de Bastons i Grallers. A mig matí l’anada a Ofici i l’Ofici solemne. I així, al llarg del dia les activitats esportives, musicals i tradicionals continuen. Qui vulgui passar unes hores de competició ha d’anar al Torneig del Complex Esportiu Josep Gomis, qui vulgui ballar una estona pot anar a veure el Concert de l’orquestra Swing Latino, les sardanes de la Cobla Onze de Setembre, el concert de Leitmotiv o al Flaix Club de FlaixFM. I qui vulgui viure els moments màgics dels balls del seguici no es pot perdre la Convidada dels Veguers.

El dilluns 9 està reservat en bona part pel Seguici Petit, que comptarà amb cercavila, ballada i correfoc. Sempre que veig les peces infantils del seguici em semblen d’allò més entranyables. Un Drac Petitó, un Aligot, la Mulasseta, poden ser més bufons? I acompanyats musicalment pels Grallers de la Colla Petita i els Grallers dels Amics dels Gegants. I també hi seran la Colla Petita dels Torraires i del Ball de Bastons. Al correfoc s’hi afegiran la Colla Infantil dels Dimonis i la dels Diables Muralles de Foc.

Aquest dia dedicat als infants és una molt bona manera de fer arribar les emocions vibrants i les experiències il·lusionants de la Festa Major als més menuts. Una manera ben maca de continuar, de fer de planter, tenir relleu, transmetre cultura, costums, tradicions, sensació de grup i de col·lectivitat. Una forma de canalitzar les ganes de jugar i de passar-s’ho bé en quelcom positiu per a ells i per a la comunitat. I a més propicia les amistats i les relacions socials.

Però el dilluns també és dia de cantautors, amb Marc Cubero i Joan Reig & Refugi, amb tast de vins i tot. I de l’Orquestra Meravella. 

Dimarts dia 10 seguim amb la festa, amb un to més eclèctic: el dia comença amb cinema infantil i les Jornades de Catalunya-Adifolk, a la tarda un CorreMusic’s Festival, un correfoc a la nit i l’espectacle del conegut actor de TV3 Quim Masferrer, que, seguint la manera com tancava els seus monòlegs en el programa El Foraster, l’ha titulat “Bona gent”. I encara hi ha temps de més, ja a partir de les dotze de la nit, podem triar, o bé festa dels vuitanta o bé nit jove, amb Doctor Prats i els valencians Zoo.

Al dimecres 11 de Setembre, la Diada, com no podia ser d’altra manera té lloc l’ofrena floral al monument de Francesc Castellví, amb les cançons de la Coral Flor de Lis. 

I encara els propers dies les activitats segueixen amb Terrània, patinatge, pedalada popular, homenatge als montblanquins de noranta anys... Bona festa major!