El sanatori de Puigdolena

Fa uns anys amb els historiadors Lluís Duran i Josep M. Solé Sabaté, amb respectius familiars i altres amics férem estada a Puigdolena. Una visita molt viscuda sobre la vida del poeta Màrius Torres.

El sanatori de Puigdolena es troba al terme municipal de Sant Quirze de Safaja (Moianès), i està situat dalt d’un turó a 703 m sobre el nivell del mar. S’accedeix a aquest recinte pel quilòmetre 7 de la carretera comarcal 1.413 que va a Centelles (Osona). L’actuació actual d’aquest edifici va dirigida a protecció de menors, sota la tutela de les germanes dominiques de l’Anunciata, amb conveni amb la Generalitat.

En el passat fou un sanatori antituberculós, que entrà en funcionament el 1933. I fou de caràcter privat, administrat per Maria Planas i Cabot, que també regentava la casa del Mas Blanc, ajudada en la infermeria i la cura de malalts per les germanes dominiques de l’Anunciata del pare Coll. La importància que adquiriren dues cases fou que en aquests dos indrets s’hi estigueren en recuperació de la seva malaltia tot un seguit de lletraferits i artistes, potser en la vessant més poètica. D’aquí que el nom de Màrius Torres en aquest factor seria el més conegut.

Màrius Torres nasqué a Lleida el 30 d’agost de 1910. Metge de professió, va contreure la malaltia de la tuberculosi el 1935, pel desembre del mateix any s’internà al sanatori de Puigdolena (aleshores Vallès Oriental), considerat un dels millors de Catalunya en aquesta especialitat, i indret on passarà la major part de la seva vida el nostre prohom.

Mossèn Antoni Pladevall, actual rector de la parròquia de Sant Quirze i reconegut historiador, classifica a Torres com a “poeta delicat i íntim” . Fou en aquesta estada que maduraria en aquest gènere líric, escrivint la majoria de les seves millors poesies. Envoltat de persones que se l’estimaven, com Mercè Figueres, que allí s’hi trobava, també per temes de salut. Esdevindria una amistat propera que havia d’inspirar-lo en un poema : “Cançons a Mahalta”, escrit el 1937. Arran d’aquesta amistat conegué Joan Sales i Núria Folch, relació amb una llarga amistat i epistolari que influenciaria la trajectòria poètica de Màrius.

Durant la guerra civil resta al sanatori, on es distreu escrivint, fet que el portarà escriure per a la revista L’Ideal de Lleida amb el pseudònim de “Gregori Sastre”, o bé un diari personal inicialment adreçat al seu germà. Un seguit de matèries desfilen en la seva activitat des de la vessant de l’estudi i l’anàlisi, tant del coneixement com de la literatura o filosofia i religió. Llegeix clàssics com Moliere, Budelaire, Verlaine,etc. Tradueix tant de l’anglès com del francès diversos autors. Però el que realment el caracteritza és quan escriu poesia.

Vers el 1940 la seva salut empitjora, i és traslladat al Mas Blanc, i allà inicia estudis d’harmonia amb l’objectiu de musicar els seus poemes. El projecte queda frustrat per la seva mort a l’edat de trenta anys, al 29 de desembre de 1942. Es troba enterrat en el petit cementiri de la parròquia de Sant Quirze de Safaja.

És considerat en l’actualitat com un dels poetes catalans més importants i influents del segle XX. El 2010, en ocasió del centenari del seu naixement, es van organitzar tot un seguit d’actes per homenatjar la seva memòria. I Sant Quirze de Safaja el 2017 celebrava en el seu record el 75è aniversari de la seva mort, dedicant-li un dels seus accessos, ben enjardinat i ornat, amb fragments de les seves poesies.