La mossegada de l’IVA

A mesura que els Estats necessiten més ingressos per omplir les arques, per després gastar-se’ls, es van inventant uns tipus d’impostos cada vegada més refinats (vegin el nostre article de la setmana anterior). Un dels últims, però, afortunadíssim de cara a la recaptació, és l’IVA, un impost indirecte, ja que no afecta el capital guanyat pels contribuents; sí a tot ordre del consum, per tant el paga des del mendicant al milionari (un impost gens equitatiu, no creuen?).

Ens explicarem millor acudint a la seva definició. Com se sap, l’IVA és un impost sobre el valor afegit que grava la factura de compra de tot producte comercial. El primer país europeu que el va introduir fou França, l’any 1954. A Espanya es va implantar el 2 d’agost de 1985. Al principi, el tipus general era ja el 12%. En aquells dies es van vendre la notícia que amb l’IVA desapareixia l’impost general sobre el tràfic d’empreses, i l’impost sobre el luxe , que en definitiva és com recaptar 100 euros per cada euro dels d’abans.

A Espanya el tipus és, ara per ara, del 21%, que reverteix sobre l’import de la factura, però en casos, segons el producte a què es refereix la compra, pot ser reduït a un 4% (llibres,  diaris...) i en altres en un 10% (sanitaris i alguns aliments...), petits índex que a la fi seran per atenuar el mal efecte que causa el mateix impost.   

L’IVA no ha fet altra cosa que pujar des de la seva creació el 1986. El president del govern José Luis Rodríguez Zapatero el va apujar dues vegades, al 16 i al 18%, i Mariano Rajoy al 21%, i el reduït, al 10%. I la Generalitat, un petit impost sobre el consum de la gasolina. O sigui que, mani qui mani, impostos amunt.

En definitiva, si considerem que l’actual 21% queda molt lluny ja d’aquell 12% dels primers anys i que cada vegada s’acosta més al 28% podem concloure que l’IVA s’ha convertit en el primer impost de l’Estat.
Les majors pujades del tribut sobre el valor afegit aplicat l’any 2012 al món corresponen a Espanya (del 18% al 21%), mentre a Hongria fou del 25 al 27%, a Irlanda del 21 al 23%, a Holanda del 19 al 21% i a Sèrbia del 18 al 20%. Per contra, el país que més el va baixar és Grècia (del 23 al 20%), mentre que el país que actualment té el tribut més alt del món és Hongria (27%).