Amb el lliri a la mà?

De cop i volta, tothom s’ha girat de cara a les eleccions del proper 21 de desembre. Però ¿no havíem fet el referèndum de l’1-O? No va proclamar solemnement la República el Parlament fa només quinze dies? Ens aboquem a unes eleccions que sempre havíem rebutjat i que no resoldran res. Si guanyen els unionistes, ja cal que ens preparem perquè ens tindran lligats amb la corda curta. I si guanyem els independentistes, el govern de Madrid ja ha dit que posarien en marxa la sagrada Constitució. Estem fent el pallasso? No us sembla molt estrany que, de cop i volta, el PP hagi fet un canvi d’actitud tan radical? Els que no han dubtat a emprar la violència més ferotge per evitar una votació ara estimulen que tothom vagi a votar.

Digueu-me malpensat, però crec que darrere de tot plegat hi ha trampa i no podem anar-hi amb el lliri a la mà. De veritat creieu que seran unes eleccions clares i netes? De veritat creieu que el govern de l’Estat respectarà els resultats si no els són favorables? Quan s’hi han jugat el prestigi i han gastat milions d’euros (ho sabrem mai?) en el lloguer d’uns vaixells per allotjar milers de policies, ara acceptaran una derrota a les urnes? Aquells que han manipulat les informacions i han fet el ridícul negant l’evidència de la brutalitat de la repressió, ¿ara ens volen fer creure que seran els garants de la imparcialitat? Voleu dir que no es tracta de voler-nos fer passar per la llei de l’embut?

Sembla evident que aquestes eleccions han estat imposades al govern espanyol des de la UE. La intenció de Rajoy era mantenir l’estat d’excepció durant “sis mesos, prorrogables mentre calgui” i Europa l’ha obligat a la formalitat d’unes eleccions democràtiques. Però tampoc podem oblidar quin paper ha fet la UE en tota aquesta qüestió. Els països que es proclamen adalils de la llibertat i la democràcia han fet un ridícul espantós fent veure que no passa res. Ha passat, passa i passarà. De moment, han aconseguit que molts ciutadans catalans (per tant, també europeus) ens sentíssim profundament dolguts. S’ha produït una greu desafecció envers Europa per la passivitat dels governs davant l’agressió a un poble que pacíficament reclamava el dret a decidir lliurement el seu futur.

A les raons esmentades n’hi podríem afegir moltes altres que justificarien sobradament no anar a votar el dia 21. Però malgrat tot, crec que és molt important la participació si volem donar credibilitat internacional a les nostres reivindicacions. Volíem el referèndum per determinar d’una vegada per totes si hi ha una majoria de la societat catalana partidària de la independència. Ara en tenim l’ocasió. De fet, aquestes eleccions han de ser plebiscitàries. Si no hi anem, el NO ja el tenim. I donaríem la raó a Garcia Albiol quan diu que som quatre radicals, però que “la immensa majoria de la població no és independentista”.

Pot ser una campanya ferotge. L’Estat ja ens té acostumats a tota mena d’argúcies i trampes. Per això caldrà estar preparats i no anar amb el lliri a la mà. Si vencen els partits sobiranistes, a la UE aquesta vegada li serà molt més difícil seguir ignorant-nos. Ens ho juguem tot a una carta, i les cartes estan marcades. Però si no entrem en el joc, tenim la derrota assegurada. Serà un part difícil, però més tard o més d’hora naixerà la República Catalana. No en dubteu.