Raül Romeva

Caldes de Montbui (Vallès Oriental), diumenge dia 19 de novembre, a les 12 del migdia, amb una acte de reivindicació festiva i pacífic, a la plaça de Catalunya d’aquesta vila es feia una trobada en honor del calderí Raül Romeva. Els amics, entitats del poble i públic en general es reuniren al lloc per rebatejar el carrer Font i Boet pel nom de Raül Romeva, conseller d’Afers Exteriors de la Generalitat legítim, empresonat junt amb els seus companys de govern i cessat per Madrid. Romeva, tot i que nasqué el 1971 a Madrid, de l’edat 9 anys fins als 22 visqué a la vila termal de Caldes.

La placa restarà en aquest indret fins que el conseller sigui posat en llibertat, manifestaven els organitzadors. La inscripció que hi conté diu així: “Conseller legítim de la Generalitat, pres polític que ha viscut i crescut a Caldes, en aquest carrer. Persona digna i compromesa socialment amb Caldes i Catalunya.”
El nostre vilatà, que era conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, està actualment a la presó d’Estremera (Madrid) a l’espera de judici, acusat de rebel·lió, sedició i malversació de fons públic.

L’homenatge comptà amb un seguit d’actuacions: des de diverses actuacions musicals a la participació del bastoners, geganters, castellers… grups en alguns dels quals el conseller en la seva joventut hi havia participat activament. En Pep Gaspar, amic conegut del conseller, i en representació del grup de suport, feu un parlament honorant l’homenatjat. I així ho faria l’alcalde i eurodiputat per ERC Jordi Solé, com els pares, Jordi Romeva i Montse Rueda: “Algun dia aquests empresonaments seran una anècdota i s’explicaran amb només dues ratlles a la història”, va manifestar en un curt parlament d’agraïment als assistents el pare, Jordi Romeva.

Els participants a l’acte feren un silenci unànime en totes les actuacions, i més quan es llegiria una carta d’en Romeva que havia enviat des de la presó d’Estremera: “Soc o seré sempre calderí. Aquí vaig viure alguns dels millors anys de la meva vida, i certament alguns dels més transcendents, com sempre, els anys i l’adolescència i joventut. Quan vaig anar-me’n a voltar món hi vaig deixar magnífiques amistats. I m’alegra enormement constatar que els lligams segueixen ferms.”

La notícia que ha sortit als mitjans informatius ha posat de relleu el suport dels independentistes i altres de Caldes vers l’amic i company, així ho justificaven uns paràgrafs emotius del parlament que li dedicaren amb tot l’efecte: “La tristesa, la indignació i la ràbia pel seu empresonament les convertim en força per lluitar per la seva llibertat. És per això que hem creat aquest grup. Farem que la seva imatge ens acompanyi sempre i animem a tots els ciutadans a participar en les accions que estem organitzant fins a aconseguir la seva llibertat. Caldes de Montbui és un poble generós i agraït i Raül mereix el nostre recolzament.

No ens podem sentir dignes mentre continuï empresonat i el nostre compromís serà constant fins que torni a estar entre nosaltres. La seva presó és la nostra i la seva llibertat i la dels seus companys i companyes també serà la nostra llibertat. Raül, t’esperem ben aviat a casa per a fer-te una força abraçada!”. La trobada acabaria amb els cant de L’estaca i Els segadors.

Raül Romeva té un llarg vademècum d’accions socials i polítiques, fruit de la seva inquietud per excel·lència vers els drets humans, que s’engloba en diverses accions tant a la Unesco vers Bòsnia i Hercegovina amb el tema dels refugiats com a altres referits a desarmament, o bé com a eurodiputat per ICV. Ha estat reconegut internacionalment com a infatigable lluitador per temes de justícia. En el govern de Carles Puigdemont esdevenia el primer membre del Govern de Catalunya a ocupar la cartera d’Afers Exteriors.

Romeva és analista polític i doctor en relacions internacionals, a la vegada llicenciat en ciències econòmiques. Actualment vivia amb la seva família a Sant Cugat del Vallès.