Anècdotes d’Holanda

Els holandesos són afeccionats a la bicicleta. Diuen que es el país del món on n’hi ha més. Serà pel terreny pla que caracteritza el país, però també perquè a les grans ciutats l’estacionament dels cotxes es caríssim a l’extrem que un senzill pàrquing tancat pot arribar a costar 37.000 euros. Llavors la bicicleta es fa servir per a tot, i amb un caixó de fusta col·locat davant pot servir per portar-hi fins i tot la família composta de dona, tres fills i quan fa molt de fred, fins i tot...  la sogra (ho diuen ells).

En els pàrquings de bicicletes se’n veuen de velles. El motiu? Els freqüents robaments que es fan. La guia ho explicà així: “La primera bicicleta que compra l’holandès és brillant, niquelada i amb tots els complements. Quan l’hi roben, en compra altra de més barata i de complements més barats. Quan li roben la segona  en compra una d’arrossinada  i quan li roben aquesta, ell amb tota l’educació... en roba una.

Diuen que els canals d’Amsterdam tenen tres metres de profunditat: el primer és d’aigua perquè puguin navegar-hi les llanxes, el de sota d’arena  que ha dipositat el pas dels segles i el metre d’entremig...   les bicicletes robades.

Holanda és un país on hi ha marques de cervesa molt acreditades. Serà perquè els holandesos en són grans i afamats consumidors. L’afició els ve de temps immemorials, de quan van iniciar la guerra d’independència contra Espanya. Llavors el govern rebel va posar un fort impost a la cervesa per comprar armes a Anglaterra, amb la qual cosa es pot dir que els holandesos es feren independents gràcies a la cervesa. Vinga, a prendre’n nota.

Diuen que els canals d’Amsterdam no són tan bruts com els de Venècia. Els noruecs blasmen  els venecians pel fet que no facin com ells: que en tenir el terra per sota el nivell del mar, espenyen la brutícia cap a dalt perquè l’onatge s’emporti les escombraries  cap a... Anglaterra.

Per entrar a les cases benestants d’Amsterdam s’han de pujar uns escalons on es troba una porta luxosa, que és l’entrada de la mansió (aquesta visió la tenim en films ianquis). Sota les escales hi ha una altra porteta, en casos xicarrona, que era l’entrada del servei. Diuen llengües acreditades d’aquell país que en  algun cas fins i tot era per fer-hi viure la sogra.

En un canal prop del port hi ha una nau de velam del segle XVII, d’on pengen unes gruixudes cordes de cànem almenys de cinc centímetres de diàmetre que baixen cap a sota el nivell del mar. La curiositat fa preguntar als turistes a què es deu semblant cosa. La guia explica el fet: resulta que en èpoques de navegació de segles passats no existien  comunes en els vaixells, aleshores els mariners havien de defecar per la borda, però quan havien acabat i tenien la necessitat d’eixugar-se, en no tenir paper ho feien amb la gruixuda corda, que després tiraven al mar per netejar-la i perquè després servís per a un altre servei.