Resistència activa

esprés de les eleccions del 21-D, no podem dir que s’hagi aclarit gaire la situació política a Catalunya. D’una banda, cada vegada es fa més evident la dicotomia entre partidaris i contraris a la independència. Ha estat ben clar el fracàs absolut del PP, que no ha aconseguit ni tan sols tenir grup propi al Parlament. Me n’he alegrat sincerament, tan sols sigui per no haver de sentir les bajanades de García Albiol. Ja no podrà dir allò de la “majoria silenciosa” i que “la immensa majoria” de la societat catalana és contrària a la independència. Doncs resulta que no, que al PP no li han sortit els números en unes eleccions convocades pel mateix govern i, per tant, “legals”.

L’ascens de Ciudadanos també té una explicació. Una operació de màrqueting en tota regla. Agafeu un producte de baixa qualitat —més aviat tirant a meixantó—, emboliqueu-lo amb paper de cel·lofana, feu que el presenti una bleda assolellada, i sobretot, destineu-hi molts diners en propaganda, de manera que el comprador-votant se’l trobi fins a la sopa. (Dit sigui de pas, espero que algun dia sabrem d’on han sortit més de dos milions i mig d’euros en propaganda electoral. Males llengües diuen que s’hi ha involucrat la gran banca —també “la nostra”— i fins i tot que s’hi han destinat diners de la UE, ja que Juncker dona per liquidat el PP de M. Rajoy i en canvi, Ciudadanos és un partit jove, sense casos de corrupció coneguts).

La situació a Catalunya s’ha fet cada vegada més complexa des d’aquell 1-O d’infausta memòria, passant per la declaració d’independència, l’aplicació del 155, l’exili o empresonament del govern legítim... En definitiva, l’anul·lació de l’autonomia.

Ja hem vist fins on és capaç d’arribar el govern espanyol en la repressió del procés d’independència de Catalunya. No calia que ho digués, però per si no havia quedat prou clar, la ministra Cospedal no s’ha estat de dir que l’exèrcit estava preparat per actuar. Visca la democràcia, que és capaç de treure l’exèrcit al carrer per impedir que s’acompleixi la voluntat popular expressada en unes urnes.

Ara ens tenen collats per totes bandes. Saben que tenen la força mentre que nosaltres anem amb el lliri a la mà, encara que superem els dos milions de vots. Aquesta és la nostra força. Però no hem de ser ingenus. Ja sabem com les gasten i que no serveix de res posar l’altra galta. Fins ara hem dut a terme una resistència passiva, però ja és hora de passar a l’acció. Si alguna cosa li ha dolgut al govern d’Espanya va ser el ridícul de l’1 d’octubre, però més encara l’aturada general del dia 3, una reacció espontània a la brutalitat del mateix Estat.

S’han de buscar maneres de fer front a les agressions que patim. Accions que, sense ser violentes, tinguin ressò internacional i posin de manifest la manca de democràcia que vivim. Cal obligar Europa a actuar. En l’àmbit informatiu, ja s’està creant un corrent d’opinió que denuncia els abusos de l’Estat espanyol. Esperem que els polítics obrin els ulls i sobretot, actuïn. És l’única sortida que tenim.