‘Loving Vincent’

Loving Vincent (‘Estimant Vincent’) és el nom de la pel·lícula sobre Van Gogh. Ha estat estrenada aquest mes de gener del 2018, i està escrita i dirigida per la pintora i animadora polonesa Dorota Kobiela, ajudada pel seu marit, el britànic Hug Wellman. Es tracta d’un metratge biogràfic sobre la vida del pintor holandès Vincent van Gogh, referida sobretot a les circumstàncies de la seva mort.

Té una particularitat que fins al moment no s’havia posat en escena: els 65.000 fotogrames pintats a l’oli sobre tela, amb traços i pinzellades propis de la tècnica i l’estil del pintor. Van caldre set anys de dedicació exclusiva, amb la col·laboració de 125 pintors, per fer possible aquesta obra d’animació; una composició dantesca i fascinant a la vegada, per com ha estat creada, ja que primer es va filmar i després es va pintar amb una qualitat gairebé inhumana.

En les escenes rodades hi intervingueren actors reals que els animadors feren servir com a models pels seus dibuixos pintats. Així ho explicava als mitjans de comunicació el codirector de la pel·lícula Hugh Wellman, que comentava que davant la necessitat de fer una pel·lícula pintada, l’estil de Vincent oferia moltes més possibilitats que el d’altres artistes.

Wellman diu: “La figura de Van Gogh és extraordinària per molts motius, però el que ens oferia un gran avantatge per portar-la al cinema a través dels seus quadres és que, a diferència d’altres artistes, ell va pintar el seu món, els paisatges, la gent que l’envoltava... Les seves pintures eren com un diari. Amb Caravaggio hauria sigut més difícil...”.

Dit d’una altra manera, els pintors que il·lustraren el metratge assumiren amb més facilitat una rèplica del traç de Van Gogh per omplir aquells espais amb una realitat més fàcil d’imaginar. Una realitat no tan allunyada de mitjans i finals del segle XIX, mentre que Caravaggio pintava temes religiosos del segle XVI, un altre món més remot, amb un altre estil i tipus de pinzellada més “llepada”, molt difícil d’assumir.

Els qui coneixem Van Gogh i el seu univers pictòric ens vam sentir atrets per la projecció, sobretot per la manera com han estat fetes les seves escenes. Un detall a tenir en consideració, que ens va captivar de manera expressa, foren els rostres dels protagonistes. La manera com els seus creadors els havien detallat amb el traç dels colors de la pintura feia que no perdés en cap moment la seva expressivitat. Ho vaig trobar tota una genialitat.

Se’ns ha dit que Vincent es va suïcidar, però amb aquesta nova pel·lícula això queda en entredit per la ferida de bala que rebé el seu cos en el moment de la seva mort. Tot i que la representació d’aquest fet, tal com l’han palesada a les pantalles, no contradiu cap fet històricament provat, ja que dona llibertat per escriure aquells racons pocs clars per a la història. MacGuffin, fill del carter de Van Gogh, un personatge que sembla faltat de documentació històrica, serveix com a fil conductor de la pel·lícula. En aquesta obra de cinema excepcional i digna d’anar a veure també hi apareixen altres personatges amb més història provada en la vida del pintor. 

Els mitjans se n’han fet ressò i ha tingut molt bona acollida, ja que s’ha estrenat a mig món i ha obtingut els anomenats Premis del Cinema Europeu. També ha estat preseleccionada per als Oscars.