Molló

Aquest mes d’agost, mes de plenitud de vacances estivals, acompanyat d’una forta calorada, ha portat la gent a buscar refugi a les poblacions pirinenques d’ambients més frescals. Tal seria el cas del columnista del diari El Punt Avui, el Sr. Manuel Cuyàs que, en una de les seves cròniques d’aquest rotatiu, ho posava de manifest. I, parlant de Camprodon, ens deia que aquesta població pirinenca de la comarca del Ripollès s’havia convertit, per a la gent de Mataró —lloc on ell també resideix— en una extensió de la seva ciutat per buscar l’aire fresc de les muntanyes durant la vacança.

Un servidor ja fa anys que fa el mateix, però a Molló, a 1.200 m d’alçada i a quatre quilòmetres més amunt de Camprodon, en direcció nord, cap a la frontera francesa. Se’ns ha convertit aquest llogarret del Pirineu, tant a mi com a la meva família, en època estiuenca, en un indret d’estada. La placidesa del paisatge, la calma absoluta de les nits acompanyat de la frescor i, si el bon temps feia presència, podíem contemplar un sostre estrellat que ens oferia el misteri de l’univers, lluny, això sí, de tota contaminació lumínica. O bé només el dringar de les esquelles dels ramats, durant el dia, apartat del soroll urbà, feia possible el retrobament de la pau, la tranquil·litat i la transcendència.

Aquests espais de vida camperola permeten fer un seguit d’activitats: llegir, caminar, contemplar, treballar la terra, confraternitzar amb algun veí, o fer alguna sortida esporàdica cultural a algun indret... Les notícies del dia les complimentàvem amb la premsa i una estoneta d’informació de la ràdio. Les meves lectures preferides han girat al voltant de la filosofia i la història. Han estat portades a terme molt de matinada, a les primeres llums de l’albada. És quan tens el cap més despert per capir les versions del pensament. Els llibres escollits per a tal fet serien: La resistència íntima i La penúltima bondat, Editats per Quaderns Crema. Tots dos exemplars, del reconegut filòsof i professor de la UB Josep Maria Esquirol, autor de diversos treballs, molt valorats. La resistència íntima fou guardonat amb el Premi Nacional de literatura en la modalitat d’assaig (2015). És una reflexió atenta i profunda sobre la condició humana. Esquirol fa un extens recorregut per una sèrie de conceptes i idees amb la finalitat de fer-les més properes. Un llibre que respon a l’estudi i l’anàlisi del pensament, en uns moments en què la nostra societat, a desgrat nostre, en queda força lluny. La penúltima bondat (2018), el segon llibre triat, és un assaig sobre la vida humana, que tracta els infinitius essencials de l’ésser humà: viure, pensar i estimar. Esquirol, quan escriu, no pronuncia cap paraula en va. Perquè sap que a partir de la precisió del llenguatge es construeix el pensament. Ha valgut la pena de llegir-los tots dos.

S.O.S. cristians és el llibre de la periodista, agnòstica, Pilar Rahola. És un llibre de testimoniatge i denúncia, davant d’un drama en ple segle XX i XXI per la persecució i assassinats de molts cristians que el món occidental ignora volgudament. Seria una altra lectura triada, que posa de manifest un dels drets fonamentals de la vida humana: el dret a la creença. Altres llibres de caràcter monogràfic que parlen de diversos pobles de la Vall de Camprodon, han ajudat a fer un reconeixement encara més exhaustiu de la contrada. Tot plegat, una manera més d’aprofitar el lleure estiuenc.