Futbol: desigualtat i impostos

Fa temps que va sortir als mitjans de comunicació que els clubs de futbol professional mantenien un deute amb l’Agència Tributària espanyola de 752 milions d’euros. Al voltant d’uns futbolistes que es converteixen en herois nacionals, en uns mundials de futbols, i que recullen una veneració inusitada dels aficionats.

 

A la pregunta “qui són aquests herois?”, els analistes assenyalaven, amb dades de 2014, que en el Mundial de futbol viscut a Sud-àfrica, quan la Roja el va guanyar per primer cop, a banda del gran prestigi que suposà aquest triomf i de protagonitzar els pòsters amb les seves imatges a milions d’habitacions d’un públic infantil enlluernat, guanyar-lo va implicar una prima per jugador de 600.000 euros.

 

Se’ns diu que els herois de la Roja, a causa de la doble imposició existent entre Sud-àfrica i Espanya, van decidir tributar la prima a Sud-àfrica, per pagar només el 21% d’impostos, en comptes de fer-ho al seu país, on el pagament hauria estat del 43%. Algú podria dir que eren espavilats, però d’espavilats, res de res.

 

Si parem atenció, aquests desajustos (segons dades) estan patrocinats des dels anys vuitanta, en la política econòmica internacional, per quatre elements que van fer mal: desregulació dels mercats financers, la desinversió en polítiques socials, l’erosió dels drets laborals i una fiscalitat regressiva que afecta les classes inferiors.

 

Si Hisenda som tots, els experts assenyalen que, si no s’aborden les injustícies que suposen els paradisos fiscals de les grans fortunes i els excessos que contribuïren a la crisi econòmica, poc es podrà solucionar; s’han d’assumir responsabilitats i, els bancs, retornar els diners. La gran majoria de la ciutadania de l’Estat espanyol compleix les seves responsabilitats fiscals. Però bona part d’aquesta ciutadania està frustrada, tot i complir i fer un gran esforç per eixugar el dèficit, ja que ha hagut de patir grans retallades en les polítiques públiques.

 

Se sap que un país va bé quan un dels seus indicadors va relacionat amb la fiscalitat i el bon funcionament de la seva estructura. I això només ho pot portar una fiscalitat justa.

 

Els experts assenyalen que per combatre la desigualtat, al marge dels interessos partidistes, s’hauria d’obrar de la següent manera: penalitzar el frau fiscal i els seus evasors; desaparició dels paradisos fiscals; qui més té, ha de donar més; empreses i individus han de tributar segons capacitat econòmica real; les grans fortunes, com el gran capital, han de contribuir més per reduir la pressió sobre salaris i consum; un sistema tributari equitatiu i que no afavoreixi uns pocs; els beneficis fiscals per crear nous llocs de treball, i que una bona política tributària requereix un debat públic i transparent.