Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya de Sitges (el de l’any 2017 va ser el 50è festival)

El Sitges Film Festival o Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya se celebra cada any a Sitges amb un paper preponderant del cinema fantàstic i de terror, si bé hi són presents tots els gèneres. És un dels festivals de cinema amb més prestigi internacional i ressò mediàtic i un dels més importants que se celebren a l’estat espanyol, amb 185.000 assistents l’any passat, motiu pel qual s’ha convertit en un dels premis anuals de l’European Fantastic Film Festivals Federation. 


Va ser el primer festival del món dedicat aquests tipus de cinema; va néixer l’any 1968 amb el nom de Setmana Internacional de Cinema Fantàstic i de Terror de Sitges, i des de llavors s’ha celebrat ininterrompudament cada any a principis del mes d’octubre. El festival ha rebut constantment visites d’intèrprets, directors i productors de renom tant nacional com internacional.


En l’organització del Festival hi intervenen la fundació privada Sitges Festival Cinema de Catalunya, institucions, empreses públiques i privades i la Generalitat de Catalunya. Compta amb un pressupost de 2,5 milions d’euros. El finançament prové de les aportacions dels patrocinadors i de les companyies i empreses col·laboradores, que veuen en el Festival una plataforma de projecció i branding (procés de fer i construir una marca) molt important. El Festival ha canviat de nom diverses vegades, i també ha ampliat sales, s’ha modernitzat i ha crescut.


  Des de la seva fundació, del 1968 al 2017 l’han dirigit set directors. El primer va ser Antonio Rafales, i des de l’any 2007 el dirigeix Àngel Sala després d’haver succeït Àlex Gorina. Actualment les projeccions de les pel·lícules es realitzen en els següents llocs elegants: a l’Auditori Hotel Melià, al Cinema El Retiro, Cinema Prado, Espai Brigadoon, Sala Tramuntana i l’Espai Fnac. 


Als anys noranta, el Festival tenia la seva continuïtat amenaçada. L’obertura de l’auditori de l’Hotel Grand Sitges (futur Melià Sitges) fou la clau pera la continuïtat en el futur. No obstant el 1r Festival tingué una amenaça important en la seva existència quan a Barcelona s’intentà crear un festival internacional de cinema que hauria pogut posar en perill la permanència del Festival a Sitges. No obstant, les actuacions de dues persones determinants amants de Sitges, els senyors Jordi Serra i Pere Junyent, foren decisives a l’atreure la presència de la Generalitat, senzillament introduint el nom de Generalitat de Catalunya en el títol logístic del Festival.


El primer festival, de l’any 1968, va tenir un auditori de 1.400 persones, que aleshores s’entengué tot un èxit. Potser llavors tampoc s’imaginarien que en la seva 50a edició arribarien a les 180.00 visitants, que es projectarien 255 pel·lícules, amb 108 convidats de relleu, 3.000 butaques a omplir, 1.771 hores de cinema, i durant les projeccions hi sortiren de les pantalles 366.752 ullals terrorífics i 1.200.000 litres de sang vessada; tot un festival per a aquelles persones que aprecien el films fantàstics i de terror. 


Durant aquests anys s’hi han projectat infinitat de cintes que evidentment no podem citar, però sí les principals per acabar de modelar l’article: Vellut blau, del director David Lynch; Cronos, dirigida per Guillermo del Toro; Pulp Fiction, de Quentin Tarantino, i d’especial citació Aelita, del rus Yakov Protzanov, que fou la primera del primer festival.


El seu prestigi ha arribat tan lluny com per a haver-hi assistit a través d’aquests anys més de cent figures del cinema tan prestigioses com les d’Anthony Hopkins, Quentin Tarantino, Antonio Banderas, Oliver Stone, Viggo Mortensen, Jodie Foster, Cameron Diaz, Woody, Allen, Jaume Balagueró, Bigas Luna, Guillermo del Toro, Franco Nero, Dino De Laurentiis, Alejandro Almenábar, Elsa Pataky, Ralph Fiennes, Eduardo Noriega, Luis Tosar, José Coronado, Santiago Segura, David Lynch, Vin Diesel, Tony Curtis, Douglas Trumbull, Ray Liotta, Martin Sheen, Ben Gazzara, Álex de la Iglesia, Hideo Nakata, Julia Adams i Max von Sydow, i especial menció mereix l’artista que va protagonitzar el primer King Kong: Fay Wray.


Val la pena assistir al Festival encara que sigui com a espectador; apunteu-vos-hi l’any que ve.