Les fortunes més grans d'Espanya

El mes passat van publicar en aquestes pàgines l’amagatotis de què es valen els ricassos del món per no pagar impostos, operatiu de què han fet un art dins l’enginyaria financera. Avui incloem una llista dels rics d’Espanya, i tot i no ser-hi tots, tampoc no hi són tots dins del SICAV.
L’Agència EFE va publicar aquesta llista:
El cofundador d’Inditex (Zara), Amancio Ortega, junt amb el propietari de  Mercadona, Juan Roig, i de Sandra Ortega Mera, són els tres primers de la llista Forbes de les 100 persones més riques d’Espanya.
Amancio Ortega lidera la llista amb una fortuna estimada en 47.000 milions d’euros, capital que supera el pressupost anual de moltes nacions de l’Àfrica i l’Àsia; el segueix el president de Mercadona, Juan Roig, amb 5.800 milions d’euros, i Sandra Ortega Mera, hereva de Rosalia Mera —Doña Rosalia era considerada per la revista Forbes la dona més rica d’Espanya i la posava en el lloc 66 de les dones més poderoses del món—, amb 5.400 milions d’euros; per tant, Sandra es troba en el tercer lloc de les grans fortunes nacionals.
En quarta posició es troba el president de Ferrovial, Rafael del Pi, tot i que ara la seva empresa està a la llista de les que es troben en perill financer (però segur que la seva fortuna personal no ho estarà, en una eventual crisi de la empresa); la seva fortuna personal s’estima en 5.300 milions d’euros .
Segueixen l’empresari Manuel Jove, el fundador de la immobiliària Fedesa, amb 3.800 milions, i el fundador de Mango, Isaac Andie, amb una fortuna de 3.800 milions.
La deesa grega de la Fortuna
Uns altres dels bons són el president i màxim accionista d’OHL (Obrascón Huarte Lain, SA), Juan Miguel Villar Mir, que figura amb 3.700 milions, seguit de la família de la duquessa d’Alba, amb 3.000 milions, i dels banquers Carlos i Juan March, amb 2.200 milions.
Els segueixen els propietaris de Mahou, amb 2.100 milions, i els familiars del president d’El Cortes Inglés, Isidoro Alvárez, amb 1.950 milions d’euros.
El grupet format per la família del banquer Emilio Botín (EPD), president del banc Santander; la família Entrecanales, propietària de l’empresa de Construcció i Serveis Acciona; les germanes Alicia i Esther Koplowitz, l’última propietària del grup de construcció i serveis FCC (Fomento de Construcciones y Contratas), i els principals accionistes de la rival ACS (Construcción y Servicios, SA), Alberto Cortina, Alberto Alcocer i el president del Reial Madrid, Florentino Pérez, que entre tots acumulen un patrimoni valorat en 37.700 milions d’euros.
També apareixen en l’alta posició la família Carulla, propietària de Gallina Blanca; els accionistes d’Almirall i Landon, Antonio i Jorge Gallardo; el president del grup Masaveu, Fernando Masaveu, i el propietari del Grupo Planeta, José Manuel Lara.
A la llista espanyola, valorada en l’estimada xifra de 300 milions d’euros, no hi figuren esportistes ni famosos de la televisió ni d’altres sectors socials importants, o sia només s’hi troben banquers, propietaris d’empreses d’alimentació, empresaris del sector tèxtil, del turisme i del sector immobiliari, que seran els més i més rics.
Un total de 30 famílies es reparteixen gran part de l’important capital privat espanyol, segons Forbes.
Caldria fer una suma de tot el remolí de xifres exposades per saber que se’n podria fer o destinar, del total: pensin-hi.