Porten coses a tota la gent

Fa anys, per aquestes dates, la majoria de famílies havien rebut diverses postals de Nadal. Postals amb grans arbres plens de boles vistoses, o d’imatges hivernals o del pessebre. També hi havia les que eren d’Unicef, o les més artístiques i personalitzades.

 

L’escriptor J. V. Foix va enviar, des del 1948 al 1976, uns poemes nadalencs als seus amics. Actualment estan recollits en el treball Ho sap tothom i és profecia. Nadals, caps d’any, natalicis. Les postals de Nadal avui en dia, però, són molt menys habituals, quantes n’heu rebut enguany? En tot cas, s’envien per e-mail o ja directament per grups de Whatsapp o Telegram. La manera més ràpida d’arribar als amics i familiars a qui volem felicitar.
A més de les postals, una altra característica d’aquestes dates, novetat de fa pocs anys, és estar pendent de la Grossa de Cap d’Any. Tant si ens ha tocat com si no, per a molts és l’única vegada a l’any que comprem loteria, i creiem que el fet que els beneficis vagin destinats a Catalunya és un bon motiu per participar-hi.

 

Així doncs, si seguim passejant per les festes, tant si hem rebut felicitacions per postal o per via telemàtica com si hem tingut el número premiat del darrer dia de l’any o no, nosaltres encetem l’any nou amb l’emblemàtic concert de Viena. Un inici musical farcit de valsos, de castells i ballarins, d’instruments i harmonia. I quan arriba el famós Danubi blau i la Marxa Radetzky ens posem a ballar amb la primera i a picar de mans amb la segona. Concert acabat, passeig de migdia que comença i dinar d’any nou que segueix.

 

Segueixen uns dies d’expectativa per als més menuts. Per Nadal i Sant Esteve van cantar diverses cançons de fer cagar el tió, com ara el “Caga, tió, avellanes i torrons, no caguis arengades, que són salades, cada torrons, que són més bons”. O bé “El dia de Nadal, posarem el porc en sal, la gallina a la pastera, el pollí a dalt del pi, toca toca, Valentí...”. Una nadala prou llarga, però que de ben menuts ens vam aprendre de memòria a l’escola o a casa, i ens en recordem sempre.

 

Després del tió, doncs, arriben els esperats, els il·lusionants i màgics tres savis. I sonaran melodies de fons com la popular catalana “Els Reis de l’Orient, porten coses porten coses, els Reis de l’Orient porten coses a tota la gent”. I també “Els Reis ja venen, els Reis ja van, el plat a la finestra, cada any hi trobaran; el plat a la finestra, i l’esclop vora del foc, que els nens van molt de pressa, i els Reis a poc a poc”.

 

A Lleida canten “Ara tusta el rei petit, ben calçat i ben vestit, amb un tall de botifarra cantarà tota la tarda, amb un bon requisit cantarà tota la nit”. I a Girona? “Visca els tres Reis de l’Orient; que porten coses a tota la gent: Una botifarra per a la meva mare, un got de vi per al meu padrí, un tall de coca per a la meva boca, un tros de pa per al meu germà; torrons dels fins, dels bons, dels quatre cantons”. I ja finalment, per concloure aquest tast del territori, aquesta és una cançó que canten al País Valencià: “Els tres Reis s’acosten per la porta falsa i a Jesús li porten un carro de pansa.”

 

I moltes més cançons que hi ha. La cavalcada de Reis té unes postres més dolces encara, el repartiment de regals, la mateixa nit o l’endemà al matí. Quan es tenen infants petits totes aquestes tradicions prenen una nova volada, una nova perspectiva, es reviuen amb una il·lusió especial, plena de tendresa.

 

Van passant les generacions, i l’emoció continua. Fa anys la cavalcada de Reis sortia del col·legi de la Mercè i travessava tota la carretera de la vila. La majoria de nens i nenes esperaven la cavalcada al davant del Casal Montblanquí i rebien els Reis amb uns fanalets que compraven a la botiga de joguines de Cal Baldrich, al carrer Riber. Al mateix establiment, a fora, hi havia una gran figura de mida humana d’un patge reial amb una urna, on els infants dipositaven la carta als Reis. Unes cartes que prèviament havien adquirit a Cal Baldrich.

 

Cartes, cavalcades, cançons de benvinguda, inicis musicals de Cap d’Any, i les emblemàtiques postals nadalenques, tot fa festa. Bons Reis!