El mas Cerdà de la Garga

El Cerdà de la Garga és un antiquíssim mas situat en un altiplà conegut com el pla de la Garga, en els inicis dels cingles de Bertí, pel cantó nord, dins el terme municipal de Centelles (Osona). L’edifici està documentat des del s. XII. Avui, però, aquest casal manté una estructura construïda durant el s. XVIII.


A la façana principal, situada a migdia, hi ha el portal adovellat, amb data de 1733. A sobre mateix, al primer pis, hi ha un balcó i finestres a banda i banda. Sabem que en algunes d’aquestes obertures hi havia hagut motius gòtics, espoliats posteriorment. Entremig s’hi insinua un rellotge de sol. I té segon pis, també amb finestres.


En aquesta masia va néixer el molt il·lustre enginyer, urbanista, economista i polític català Ildefons Cerdà i Sunyer (1815-1876). El prolífic i reconegut historiador el sacerdot Antoni Pladevall, en el seu llibre Centelles, aproximació a la seva història, entre altres dades, en glossar la personalitat de Cerdà, destaca: “A mitjan segle XIX, un fill de Centelles, no de la vila però sí del terme i d’una família vinculada de sempre al passat centellenc, adquiria una anomenada cada vegada creixent fins a esdevenir un valor universal, dins el camp de l’urbanisme...”.


Ildefons Cerdà fou un home actiu per antonomàsia, que alternava la seva activitat d’enginyer amb una notable activitat política. Podem recordar alguns exemples pel que fa al pla urbanístic. “Memoria del proyecto de F.C. de Granollers a San Juan de las Abadesas” (1857), o el Pla Cerdà per a Barcelona (1860). Va publicar dos extensos volums de La teoría de la urbanización, amb motiu de la revolució de 1868. Algunes de les moltes dades en el camp polític: fou diputat a les Corts durant el Bienni Progressista (1854-1856), fou comandant del batalló de sapadors de la milícia nacional, va entrar al partit federal, fou vicepresident de la Diputació de Barcelona i, com a tal, va intervenir en les discussions per a la proclamació de la I República (1873). El 1874 seria president de la Diputació, però dimitiria el mateix any pel cop d’estat del general Pavía.


De jove, Cerdà havia estudiat llatí i retòrica al seminari de Vic, on es va relacionar amb Jaume Balmes, filòsof, teòleg i clergue catòlic, qui mantingué una forta amistat amb la família d’en Cerdà. Arran d’aquesta amistat, Balmes pogué fer sovint diverses estades al mas Cerdà. Sabem que aquest insigne sacerdot fou un dels filòsofs més llegits del pensament catòlic a Catalunya, Espanya i Europa. Balmes escriuria el famós Criterio, que començaria al mas Cerdà, però que acabà en una altra masia emparentada dels cerdans de Centelles, el Prat de Dalt, situada al terme municipal de Caldes de Montbui (Vallès Oriental).


El cognom de Cerdà s’extingí amb les filles i, amb el temps, va passar la propietat a una família vigatana. Una placa a la façana, posada pels Amics de Centelles, perpetua el record de tan il·lustre urbanista. El mateix Cerdà amb els anys faria reformes a la masia, que han perdurat fins als nostres dies. En l’actualitat, el Cerdà ha estat catalogat com a bé cultural local. L’any 2016 fou endegat un projecte d’iniciativa privada; la historiadora centellenca Anna Chávez, que n’és la directora, d’acord amb els propietaris, va crear l’Espai Cerdà. Aquest lloc s’ha adequat per a celebracions i esdeveniments, per llogar-ne estances o espais exteriors a qui li pugui interessar.


Les 150 hectàrees de terreny que té la finca és sòl agrícola i està cultivat per masovers, que viuen en cinc masoveries al voltant del mas, amb una estructura de barri. Això no obstaculitza la finalitat per a la qual ha estat pensat aquest lloc.


Aquest mes desembre de 2018 es va inaugurar l’Espai Cerdà, com a espai físic interpretatiu de la figura de l’urbanista Ildefons Cerdà. Anna Chávez, que és la impulsora del projecte, amb el suport de l’Ajuntament de Centelles i subvencionada per la Diputació de Barcelona, l’ha portat a terme.


Aquest espai ha nascut amb la idea de ser un museu itinerant a l’aire lliure, i la casa natal de l’enginyer n’esdevé el centre. Per a aquesta ocasió, l’artista centellenc David Casals s’ha ofert a fer a l’interior de la casa una exposició de pintures inspirades en la figura d’en Cerdà, utilitzant elements tant pictòrics com arquitectònics, i altres elements de la natura. Aquesta mostra serà visitable fins el setembre del 2019. Per a més ainformació, aneu a l’adreça www.Espaicerdà.cat.


L’Espai Cerdà és una manera més de com preservar la memòria dels prohoms de la terra