Quan érem petits ens agradava...

Baixar les escales de casa i enfilar carrers, saltar d’una vorera a l’altra sense tocar la calçada, veure la cabina telefònica, la llibreria i parar-me a llegir els títols de més a la vora, girar-me i veure un restaurant, pujant, pujant arribar al carrer Major, a l’esquerra Sant Miquel i una mà de botigues, a la dreta allargant el carrer més botigues i allà al final el teatre on anàvem a veure els Pastorets per Nadal. Si continuem més enllà i anem baixant podem aturar-nos a l’Arxiu, unes arcades i un ambient històric, que ens acompanyen el pas fins al pont Vell. Anar amb compte que no vingués cap cotxe i arrambar-se a la vora de la barana de pedra, al centre —aprofitant que fa aquells dos sortints— ens resguardàvem si ens sorprenia un cotxe a mig pont. Just a l’altra banda ens fèiem a un costat i contemplàvem la nostra vila amb orgull, Santa Maria, el perfil de les cases, les clarors i el dibuix d’uns teulats que ens saludaven.


  Enguany el pont Vell serà l’escenari dels Jocs Medievals durant l’assenyalada Setmana montblanquina del mes d’abril, la que tots tenim marcada al calendari. Doncs bé, com que s’està alliberant espai al costat del riu Francolí, n’hi haurà suficient per crear-ne de nous per acollir actes i esdeveniments de la Setmana Medieval. Ja des de fa dècades aquest espai s’ha volgut potenciar des del món cultural, com per exemple des de l’àmbit artístic, com ho va fer Palau Ferré en les seves pintures. Recordem quan, a través dels seus quadres, l’artista posava en valor tota aquesta zona del Francolí, li imprimia caràcter i hi relacionava dos factors essencials: la natura i la monumentalitat de Montblanc.


Quan érem petits ens agradava anar al parc, concretament a la plaça de Catalunya. Hi havia uns gronxadors i un joc d’una plataforma que girava si agafaves una mica de volada. Hi pujàvem i hi baixàvem, ens empaitàvem, i després tornàvem a casa o continuàvem la nostra passejada ben alegrement. Els parcs infantils són llocs de trobada i socialització, no només dels més menuts, sinó també dels més grans, mentre vigilen, esperen i acompanyen els fills i nets. Els pobles i les ciutats disposen de diverses zones per a les relacions humanes, per a l’esbarjo i el contacte amb la natura. Una d’elles són els parcs o espais verds, d’altres són les places i espais de joc, elements de benestar. Aquests últims són uns regals útils i divertits per als infants, que els permeten desenvolupar habilitats, practicar la coordinació i el moviment, així com esbargir-se, fer aflorar les relacions humanes i omplir-se de bons moments. En aquest sentit, els nens i nenes de Vimbodí i Poblet estan d’enhorabona perquè estrenen parc infantil, un nou lloc per gaudir.


Per la seva banda, el dissabte 9 de febrer els espluguins de totes les edats podran passar una bona estona amb l’espectacle de teatre Bona gent de Quim Masferrer. Molts el coneixeran pel seu famós programa de TV3 El foraster. Tot fa apuntar que amb bon humor i gràcia sabrà fer aflorar el millor de cadascú i de cada territori.


La gresca continua, ja que aquests dies també hi ha hagut a Sarral la celebració de la seva tradicional festa dels Quintos. Ha estat el passat dissabte, uns actes sempre propers a Sant Antoni, que han comptat amb diversos esdeveniments, com els tradicionals Tres Tombs, l’animada cercavila, els concerts...


Les viles necessiten gent jove, que faci relleu, que impulsi iniciatives, que doni continuïtat natural a la societat. I també necessiten xarxa comercial, serveis, botigues on anar a comprar tot el que cal per al dia a dia. En aquest sentit, i tal com expressen en Jaume Contijoch i la M. Carme Poblet, un poble amb comerç és un poble amb vida. Els comerciants i botiguers de la Conca cada vegada intenten potenciar més el comerç amb productes de proximitat. I aquest és un element que dona valor afegit i que ajuda a mantenir els elements del propi territori. Les botigues on nens i nenes van a comprar acompanyant els seus pares, seran segurament aquelles on aniran quan siguin joves, i quan siguin grans. S’ha creat, llavors, el comerç de confiança.


Per molts anys d’infants i jovent feliços i alegres a la Conca; per esdeveniments lúdics i propers, i per molts encerts i prosperitat al comerç local de les nostres viles.