Mals de tardor i hivern: refredats i grip

La pluja, el fred i els canvis de temperatures poden provocar en una persona durant els mesos de tardor, d’hivern i de primavera que pugui arribar a patir entre dos i cinc refredats a l’any, i els infants, alguns més.
 

Com tothom sap, els seus símptomes són molt molestos: mocs, nas tapat, mal de coll, de cap, de gola i tos, i en algun cas fins i tot febre. 


Per a la seva cura, bàsicament cal tenir paciència i el més apropiat és fer descans. Uns senzills consells evitaran que us contagieu vosaltres o les persones del vostre entorn per passar el mal de la millor manera possible.

 

El refredat

El refredat és una malaltia lleu que si bé la poden causar uns 200 tipus virals diferents, de fet el causen dos virus específics, els rinovirus i coronavirus, que acaben produint els símptomes referits. El refredat acostuma a començar pel nas i per la gola i després va baixant als bronquis. En uns dies, normalment es pot curar amb tractaments bàsicament casolans.

 


La grip

També es una malaltia causada per virus de la família Orthomyxovirinae. Els seus símptomes són una mica més acusats que els dels refredats. Comença de cop, amb febre alta, (39º-40º), dolors musculars, mal de cap i de coll, malestar general, nas tapat i tos seca. Hi ha diverses qualificacions de grips; la famosa grip espanyola dels primers anys del segle XX era del tipus H1N1. La denominació grip ve del terme alemany grup (‘aclofar’).


Com prevenir-los

El refredat o la grip es contagien mitjançant les mans i l’aire. Si teniu la grip o conviviu amb algú que la té o que està refredat és aconsellable seguir aquests passos: – Renteu-vos sovint les mans i feu servir mocadors d’un sol ús (de paper) per a mocar-vos o per tapar-vos la boca i el nas quan tossiu o esternudeu. – Protegiu-vos del fred i dels canvis de temperatura abrigant-vos adequadament. – Ventileu l’habitació on hi hagi algú amb grip, obrint la finestra diverses vegades cada dia. – Tingueu en compte que no hi ha vacunes per al refredat. La vacuna de la grip prevé la grip, però no el refredat. – No useu antibiòtics a menys que us els prescrigui el metge.


La vacunació

La vacunació contra la grip es fa entre els mesos de octubre i novembre, i té una eficàcia del 70 al 90%. Està indicada per a persones majors de 65 anys i per a persones amb patologies cròniques. L’efecte de la vacuna de la grip dura un any.


Si ja esteu afectats 

Cal que tingueu paciència. No espereu trobar-vos bé de seguida. La febre que provoca la grip dura de quatre a cinc dies i la tos i el cansament poden durar fins a tres setmanes.

– Beveu aigua, sucs, caldos o infusions tant com pugueu. Si no teniu gana, no cal que mengeu aliments sòlids.

– No hi ha cap medicament realment eficaç que curi la grip ni el refredat malgrat que els metges solen receptar antibiòtic en casos greus, però hi ha algun medicament com el paracetamol que ajuda a millorar el mal de cap, la febre i altres molèsties.

– Cal deixar de fumar. Fins i tot pot ser un bon moment per deixar definitivament el tabac (arribat el cas, no hi ha mal que per bé no vingui).

– Preneu dutxes o banys calents per estovar els mocs.

– Poseu-vos aigua amb sal al nas i glopegeu a la gola. – Per respirar millor a la nit i aconseguir que no s’assequi tant el coll i provoqui tos, poden posar trossos de ceba crua a la tauleta de nit (encara que aquest sembli un remei de l’àvia, n’hem tret la prescripció d’una revista mèdica acreditada). Consultes

– Si teniu dubtes poseu-vos en contacte amb el vostre metge de capçalera o amb al vostre centre mèdic. Les farmàcies també són un bon punt de consulta. També podeu consultar a Sanitat Respon, al telèfon 902 111 444, per obtenir els consells necessaris Detalls 
importants

– No feu servir mocadors de tela i no els guardeu desprès a la butxaca. Useu els mocadors de paper en cada servei i desprès tireu-los al vàter.

– Per evitar la tos nocturna, apliqueu-vos sovint sèrum fisiològic o aigua amb sal al nas i a la gola.