Ebullició literària (2)

En la columna anterior apuntava alguns dels llibres amb denominació d’origen als quals m’he anat referint en mesos precedents, de Josep Gomis a Enriqueta Moix, de Carme Martí a Jaume Ferrer. Hi ha d’altres llibres que voldria anar llegint en els propers mesos, a mesura que el temps m’ho permeti. D’estils i temes molt diversos, lògicament cadascun d’ells té el seu públic específic. Alguns d’aquests són:


El porró. De Poblet a Nova York (Cossetània, 2019), de Josep Maria Rovira, que va presentar-se al Museu de la Vida Rural, amb Joan Rendé Masdeu, la darrera setmana de gener, tot coincidint amb la Fira de l’Espluga de Francolí.


També el darrer estudi de Josep Maria Grau Pujol, Migracions d’entrada i sortida a Riudoms 1910-1950 (CERAP, 2018) que, publicat dins dels Quaderns de Divulgació Cultural, va guanyar el premi Arnau de Palomar en la categoria d’investigació el 2015.


Tinc pendent de llegir-me, encara, a més, les dues novel•les històriques d’Eduard Contijoch: El convent (Circulo Rojo, 2014) i La fàbrica (Circulo Rojo, 2017), que per la seva ambientació crec que em poden interessar especialment. D’aquest estiu no pot passar.


Un altre dels títols és La vida als masos i altres disseminats de la Conca de Barberà (2018), de Manel Martínez, que pot ser útil per apropar-nos a conèixer la història avui menys coneguda de com érem fa uns anys. Caldrà estar atents, a més al poemari Mil vides, de Josep Civit, que el novembre passat va obtenir el Premi de poesia Joan Llacuna, en el marc dels 23ns Premis Ciutat d’Igualada que organitza l’Ajuntament amb el suport de l’Ateneu Igualadí i el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada.


I caldria afegir-hi dos títols més d’història local: Cal Celdoni de Pira. Una casa pairal de la Conca de Barberà (Ramon Requesens, 2014) de Joan Fuguet, que he rebut pocs dies enrere, i Les sortides de les marededeus de la Serra de Montblanc. 1687-2016. Devoció i festa (Ajuntament de Montblanc, 2018) de l’arxiver Josep Maria Porta.


Ah!, i segur que a més dels comentats, se’m deu haver escapat més d’una novetat de les que podrem recuperar aquest cap de setmana i que vindria de gust de llegir en una de les terrasses de la plaça Major, o ben a la vora de Sant Miquel.


Ja veieu, doncs, que la Conca de Barberà té un bullici literari important, com va quedar palès en la darrera edició dels Premis d’Honor de la comarca, en què entre d’altres persones, entitats i empreses, es va guardonar dues persones de lletres i divulgació històrica: l’esmentada Carme Martí i el farmacèutic Jaume Felip Sánchez que, al seu torn, també va ser homenatjat pel Centre d’Estudis de la Conca de Barberà al número corresponent de l’Aplec de Treballs.


I si encara no us heu decidit, aquest cap de setmana a la Vila del Llibre de Montblanc hi trobareu encara més novetats i reflexió literària: actualitat, narrativa breu, llibre il·lustrat i novel·la negra (i també una mica d’art). Presentacions, taules rodones, recitals poètics i documentals. L’exili, el procés o el passat. Boscos, enigmes i cultura popular. De Bea Talegón a Rafael Nadal, passant per Bernat Puigtobella, Juli Capilla, Eva Piquer i Jordi Cabré. I, és clar, el nom de Joan Margarit, que diumenge presenta les seves memòries. Mentrestant? Exposicions, xocolatades, contacontes, tallers familiars i espai infantil. Amunt els llibres!