Has estat en una mesa electoral?

Sempre he pensat que seria divertit estar en una mesa electoral un dia d’eleccions. Ja sé que per a molts és ben al contrari, que els fa mandra haver d’estar presents al col·legi electoral durant tota la jornada, haver d’anar comprovant documents d’identitat, cercant els noms de tots els que venen a votar a l’urna que tenim davant la taula i apuntar-ne la participació. També potser hi ha qui no gaudiria estant assegut durant hores al costat de persones que no coneix, i aniria mirant el rellotge cada dos per tres a veure si passa l’estona. I diuen que tampoc hi ha tiquets per dinar, encara que sí una paga simbòlica. Sigui com sigui, a mi tot això no em tira endarrere, ans al contrari, ho veig d’una manera molt més aventurera.


Ho veig com un dia dedicat també a aprendre coses, estant en el quid de la qüestió, però des de dins. De bon matí em llevaria i tot esmorzant comentaria amb la família que avui gairebé només ens veuríem al col·legi electoral, quan vinguessin a votar. Seria com si quedéssim allà per xerrar una estona, fins al vespre.


Al col·legi electoral em faria gràcia conèixer les persones amb qui m’hauria tocat estar a la mesa. Qui serien? Hi ha persones realment simpàtiques que t’expliquen detalls i històries i amb qui s’intercanvien idees, i amb qui potser després no es torna a coincidir gaire, però això no hi fa res. Per exemple, no sabeu pas mai qui podríeu tenir al costat. Potser serà un pagès que ens il·lustrarà sobre la collita? Tal vegada serà una dona jubilada que ens explicarà que va néixer als Pirineus, i que el seu pare baixava amb els rais fins a l’Ebre? Potser ens tocarà seure al costat d’una directora d’empreses, i ens farà cinc cèntims del dia a dia de les gestions de la companyia? Qui sap, el cas és que per a algú poden ser històries intranscendents, però jo soc del parer que es pot aprendre de les persones i de la vida a través de les converses.


A més dels companys de mesa, també podria reconèixer els apoderats, que estarien amb nosaltres les properes hores, i saludar els amics i coneguts que s’apropessin a l’urna. Jugar a endevinar el color dels assistents, sabent que és només això, un joc per passar l’estona, perquè és evident que serien només una col·lecció d’estereotips. 


I anar seguint l’índex de participació, les enquestes a peu d’urna, els comentaris periodístics i polítics... tots els detalls actualitzats. M’imagino que qualsevol petita informació arribaria de seguida a través dels mèdia digitals, o de les xarxes socials, i la comentaríem. També, els grups de Whatsapp o Telegram traurien fum.

 

Entre d’altres coses, em faria gràcia comprovar si la majoria de votants prefereixen el vot secret o no. És a dir si van a buscar la papereta darrere la cortina, o si entren i l’agafen de les exposades a les taules. I tothom triaria el seu vot amb decisió, o hi ha qui s’ho repensaria i canviaria d’opció una o més vegades?


A més a més, hi hauria un pic de vot després d’esmorzar i abans de l’hora del vermut? De tal manera que la gent després d’exercir el dret a vot aniria a comentar la jugada a la plaça? I a l’hora de dinar el degoteig s’aturaria i hi hauria un temps de repòs per als qui estaríem treballant? Potser faríem apostes amb la resta de membres de la mesa, a veure si un minut abans de tancar el col·legi electoral, a les 19.59 h, arribaria algú o no. Jo crec que em decantaria pel sí, perquè sempre hi ha qui arriba al límit.


  I llavors, començaria l’hora de la veritat: el recompte. Suposo que a la pràctica hem d’imaginar-nos que a les 8 del vespre tots els col·legis electorals estan classificant les paperetes en munts segons les respostes. Un per a cada partit, un per als blancs, un per al nuls. Els apoderats observant, i possiblement desitjant que el seu partit sigui el victoriós almenys en aquella urna. I tota pedra fa paret. A continuació caldria omplir una fitxa amb els resultats finals i el responsable hauria d’emportar-s’ho tot custodiat. Els resultats s’enviarien telemàticament i acabaríem la jornada al sofà de casa veient els formatgets electorals per TV3.