El color dels mobles

Entres a la botiga i comences a observar tot el que t’espera. Just davant teu en veus els primers “exemplars”. I al llarg del passadís van obrint-se pas més i més. Fileres d’armaris, prestatgeries, taules i cadires, llits... i ja et mentalitzes, avui toca anar a mirar mobles.


Ja sigui per moblar un pis acabat de comprar, ja sigui perquè volem canviar d’estètica una casa o una estança, amb ganes d’innovar, potser més o menys cansats d’uns mobles que hem vist massa temps. O bé perquè ens agrada el disseny o seguim la moda i considerem que és moment de renovació. O bé pel contrari, perquè volem un estil més clàssic o auster o rústic, o el que sigui, i volem mobles que hi concordin. O perquè hi ha quelcom que s’ha trencat i ho hem de substituir. O per inspirar-nos. Sigui el que sigui, arriba el dia en què cal visitar botigues de mobles.


Tenim des de les botigues de barri fins als enormes centres en naus. Sempre és divertit passejar per les exposicions que s’hi han instal·lat. Llavors un pot imaginar-se com podria ser la seva cuina de desenes de maneres diferents. Amb un marbre més clar o més fosc, més blanquinós, marró, gris o rosat... I les portes? Hi ha tants tipus de materials i acabats com gustos. La distribució dels elements bàsics també és un tema a consensuar: Primer aigüera, després marbre i al fons el foc? O al revés?


I quan parlem d’exposicions de cases de diverses mides, a tothom li agrada entrar-hi i observar com presenten les distribucions. Ja sigui un pis de 40, 90 o 120 m2 o una casa de prop de 200 m2, potser.


Més enllà de l’arquitectura i la construcció necessàriament prèvies, hi ha tot un sector econòmic dedicat al que estem tractant, precisament, l’interiorisme i la decoració. Hi ha escoles i disciplines en aquest sentit. Hi ha qui té molt en compte la posició de les finestres, com a eix central organitzador de l’estança. Hi ha qui dona més importància a la ubicació d’uns mobles més que d’uns altres. Així, per exemple, qui consideri prioritària la televisió al menjador pensarà primer on col·locar-la i després, en funció d’això, s’anirà imaginant on quedarien millor els altres. Hi ha, en canvi, qui prioritza la taula, per menjar, llegir, treballar o conversar, o bé el sofà. Quin moble situem just al costat del balcó, la terrassa o la finestra, a quina peça volem que hi arribi més llum? I si només renovem una estança, els mobles faran joc amb els de les altres habitacions? I quin ambient volem que tingui casa nostra? Cortines, plantes, catifes, decoració de les parets... tot expressa la personalitat dels seus habitants.


I els colors? També, hi ha qui estableix una gamma de colors per a tota la casa, d’altres trien un color per a cada habitació, d’altres ho van fent tal com sorgeix. Sigui com sigui, cal tenir present que els tons blaus diuen que relaxen, els vermells donen força però també potser més nerviosisme, el taronja i el groc vitalitat, el rosa fantasia. Ah, i per estudiar o treballar, una taula verd fosc diuen que ajuda a descansar la vista. No obstant això, el blanc sempre serà el blanc, el color neutre per excel·lència.


  I si parlem de les botigues de mobles sembla que no hi pugui faltar el gran tema de les obres a casa. Segurament les persones dedicades a aquest ofici ens ho podrien assegurar, però així pel cap baix em fa la sensació que l’estiu en general, però el juliol en particular, és un dels mesos predilectes per fer remodelacions. És encetar el mes i començar a sentir un increment de pics i pales, ciments i portes amunt i avall.


Suposo que tots fem el mateix raonament i estar de vacances ens facilita la logística, i per això molts triem aquests mesos.


Qui hagi fet obres a casa sabrà la quantitat de canvis i ajustaments que comporta. Si és tot un pis caldrà viure en algun altre lloc, si és només una habitació, paret o sostre parcial, ho anirem trampejant. Observant dia a dia les petites evolucions que s’efectuen a casa nostra, anirem comptant els dies que queden per veure les millores realitzades. I el dia que puguem inaugurar l’habitació o el pis ja podrem fer festa grossa.