‘This is art!’

Quan érem petits anàvem a classes de música, llenguatge musical, piano, cant i audició, recordo algunes peces que ens posaven a la classe d’audició, com el Carnaval dels animals de Saint-Saëns, una peça creada com un divertimento, en què es van presentant diversos animals, el lleó, la tortuga, l’elefant, etc. I es combinen fragments musicals d’altres autors posats en un context molt diferent de l’original. Recordo també com ens explicaven el Romanticisme i ens parlaven de Beethoven. Recordo que ens deien que el Romanticisme no tractava només de l’amor, sinó de totes les emocions a nivell profund, que hi podíem trobar també per exemple la música d’un paisatge ventós i hivernal d’intriga en un castell, l’alegria més eufòrica o la tristesa més punyent. I també del Classicisme, de Mozart, de totes les notes tan ben posades i tan perfectes. I els anys anaven passant entre compassos, escales majors i menors, claus de sol i de fa, lectures a vista, el ritme, l’harmonia, l’allegro ma non troppo, els crescendo, etc., per citar només algunes pinzellades passatgeres de la gran quantitat de conceptes que podríem trobar en l’univers musical.

He recordat les classes de música de ja fa uns anys a partir d’una notícia que he llegit sobre un nou programa de TV3 que conduirà el presentador del ja mític Òpera de texans, en Ramon Gener. Els que vam veure aquest programa sobre òpera recordarem l’enginyosa comparativa que va fer entre quatre dels grans músics clàssics, Bach, Mozart, Beethoven i Wagner. Els quatre que van assentar una època, que van fer canviar aspectes de la història de la música, i com el presentador associava cadascun d’ells amb un tipus de model de cotxe diferent, perquè s’entengués quin era el seu caràcter. Recordo l’explicació sobre Bach, per exemple, que, entre d’altres trets, se’ns diu que era vist com un model per als altres músics, que, quan estaven innovant i volien consultar com es feia tal estructura, anaven a consultar el “diccionari”, és a dir, a Bach.

En un dels programes va intervenir-hi una persona que tenia un facilitat especial per percebre els sons de la vida quotidiana i saber les notes musicals a què corresponien. Realment sorprenent, el presentador i l’especialista de sons van anar a un supermercat i van triar un dels molts sons que s’hi podien sentir. L’especialista va identificar la nota musical que corresponia a aquell so, i el presentador amb un aparell ho va comprovar; efectivament era correcte. I com aquestes escenes en podríem trobar moltes més, totes curioses, estèticament cuidades, didàctiques, ben ideades per transmetre els coneixements del món de la música, i en particular de l’òpera, als telespectadors.

La música parla d’emocions i l’art també ho fa, per això tothom pot sentir-s’hi identificat, per això aquestes arts parlen de tots nosaltres, ens interpel·len.
Tot això ho trobem al nou espai de TV3 que s’inaugura la setmana que ve, un programa que conduirà el mateix presentador d’Òpera en texans, i que es titularà This is art!. Aquest cop se’ns mostraran les arts i tot el seu enorme ventall de possibilitats. A cada programa es parlarà d’una emoció, i es buscaran les maneres com s’expressa aquella emoció en la pintura, l’arquitectura, la ceràmica, la música, l’escultura o la literatura. A més, cada emoció s’associarà a un color, que també farà de fil conductor. Un programa com aquest, combinant disciplines artístiques, experiències i una aposta original i propera em sembla tot un encert. És més, coneixent el talent comunicatiu, innovador i apassionat d’en Ramon Gener, segur que serà un espai televisiu d’una alta qualitat, entre la cultura i l’entreteniment.

Ja tenim ganes de veure’n l’estrena, de seguir-lo, de descobrir amb quins nous formats ens sorprendrà, quines associacions d’idees hi trobarem, com es transmetrà la passió per les arts, quines comparacions podrem observar, en quins llocs es gravarà i, sobretot, tenim ganes de saber quines pintures, peces musicals o literàries parlen de les mateixes emocions, i totes les facetes, i què podem trobar al voltant d’una mateixa emoció. Realment les expectatives són altes i crec que no ens decebran.