Nit de Reis i desitjos

Ja porteu jerseis ben gruixuts? Cordeu-vos els botons de l’abric i la cremallera de la jaqueta, abrigueu els infants que aquesta tarda sortirem tots al carrer a veure la cavalcada dels Reis de l’Orient, que porten coses a tota la gent. Enguany els desitjos que demanem als tres Reis van més enllà dels regals tradicionals, avui la situació política obliga també a tenir un pensament pels mancats de llibertat i els exiliats.

Entre carrosses, patges, llaços grocs, caramels, abraçades, regals i tortells, aquesta és una bona ocasió per recuperar i actualitzar un article sobre la nit amb més il·lusions de l’any:

La sensació, quan un és petit, que uns éssers meravellosos, durant la nit, entren a casa o arriben al balcó per deixar els presents desitjats és inoblidable. Part del món dels infants, de la imaginació, de la fabulació. A Montblanc i en algunes poblacions catalanes, alguns anys no cal esperar-se a l’endemà al matí per descobrir els regals, la mateixa nit pot ser que, si tenim sort, aquests tres Reis o Savis, o els seus acompanyants ens visitin personalment, pugin als nostres balcons i ens ofereixin capses de colors guarnides amb llaços ben lluents perquè gaudim dels nostres desitjos. Sí, des de la visió d’un infant aquesta nit és més que una realitat, és un somni.

A Montblanc, com en altres poblacions dels territoris catalans, els tres Reis de l’Orient mantenen la tradició de repartir ells mateixos amb els seus patges els regals als infants. També en altres poblacions catalanes els nens viuen la nit d’aquesta manera tan especial. A Igualada, per exemple, han creat fins i tot una cançó per al patge oficial que porta els regals, el patge Faruk. A la Catalunya Nord i a l’Empordà el patge principal s’anomena Fumera, al Segrià és el Gran Camarlenc, a l’Urgell i a la Segarra en Karim i a Terrassa en Xiu-xiu. Altres comarques i ciutats també tenen els seus propis patges, al Bergadà en Hassan, a Vilanova i la Geltrú n’Eliseu, a l’Alt Penedès en Raimon i a Barcelona en Gregori. Alcoi, al País Valencià, és el municipi on segurament se celebra la cavalcada més antiga del món, que data del 1866. Siguem del poble que siguem, la majoria tenim l’oportunitat de gaudir de la presència dels tres Reis a la nostra vila, perquè ells tenen aquest poder de la ubiqüitat per mostrar-se i satisfer la il·lusió dels nens i nenes.

En alguns municipis els tres Reis arriben amb vaixell, com a Tarragona, Barcelona, Roses i l’Escala, o amb tren, com a Lleida, o en altres en helicòpter i tot, com a Reus o al Prat de Llobregat. Però després s’enfilen a les carrosses guarnides i desfilen pels carrers plens de gom a gom. Quina sort, doncs, poder baixar al carrer i participar en l’esdeveniment, confeti o caramels, música i llums, voltes de carrers, abrics i cares somrients enmig de carrosses úniques per a cada poble. La preparació minuciosa de les carrosses per ses majestats, el guarniment acurat i personalitzat dels regals per a cada nen o nena, la música, la participació, l’alegria i la festa al costat del repartiment personalitzat dels presents són un patrimoni singular del nostre territori.

Imaginem-nos que som altra vegada nens i nenes o, millor, recordem i despertem aquells infants que vam ser i mirem des d’aquests ulls innocents i curiosos la perplexitat, l’harmonia i el sentiment de la nit de Reis. A gaudir de la festa, a somiar i a compartir la il·lusió amb la mainada i els més grans.

Per a aquest any 2018 els desitjos que a molts ens agradaria rebre per part dels Reis Mags van en dos sentits. D’una banda en una direcció política, de llibertat per als presos polítics i de reconeixement internacional i materialització de la proclamació del 27 d’octubre. De l’altra, seguir gaudint dels moments de felicitat amb les persones que estimem. I els que enguany tenim la sort de comptar amb una nova incorporació a la família, viurem el dia de Reis d’una manera encara més especial.