La importància d’un bon cafè

En aquesta vida, aquesta vall de llàgrimes on vivim, per a uns una vall més ploranera que per a altres, hi ha petits detalls que poden marcar la diferència i fer-te plorar una mica menys, en aquest desterrament del paradís que vivim; i un d’aquests detalls seria el poder gaudir d’un bon cafè.

D’intents de fer bons cafès, en aquest món de Déu n’hi ha molts, però certament en són pocs, els escollits per servir o fer-se un bon cafè.

En els darrers anys, s’han posat de moda unes sofisticades maquinetes casolanes que, via unes càpsules, prometen fer cafè d’aquell de cafeteria; però a mi ja em perdonaran. Hi ha un seguit d’elements que no se li poden perdonar a un bon cafè; i per a mi, la cafetera italiana, aquella de rosca i nansa que s’ha de posar al foc de tota la vida, és una cafetera com cal.

Per una banda, hi ha el cerimonial de posar-hi l’aigua, posar-hi la dosi de cafè i enroscar. Això ja, per si mateix, promet que gaudirem d’un bon cafè, ja que el cerimonial per si mateix ja és mitja tassa de bon cafè. Per l’altra, quan la cafetera com Déu mana comença a bullir, comença a desprendre aquella olor inconfusible de cafè que t’omple els sentits i et diu que el glop gloriós és ja a pocs minuts d’arribar al teu paladar; i així és, tot fumejant, el negre líquid es comença a expandir per la tassa i pam, ja tenim el cafè com Déu mana, sense sucre ni sacarines si pot ser. L’altre, el de les càpsules, és més impersonal i tampoc et fa uns cafès com els d’una bona màquina exprés de cafeteria, que cada vegada, cal dir, saben fer millor. I bé, amb el bon cafè degustat, ja pot començar el bon dia.