Joc de (bones) cartes

El secret de la calçotada és la seva gent, però també el bon ofici gastronòmic. Una vegada a l’any, cap al mes de febrer o majoritàriament al març, una colla d’amics ens trobem a Puigpelat, al poble del blaugrana Aleix Vidal. L’aplec ens és útil per comentar la jugada, actualitzar-nos, fer valoració dels mesos passats i marcar algunes dates al calendari que aviat ens obrirà l’estiu. L’excusa per congregar-nos-hi és sempre un motiu tradicional: fer una calçotada. 
Per aquesta trobada informal a casa en Ramon han arribat a passar-hi un bon grapat de gent de país, de l’Alt Urgell a l’Horta de València, del Camp de Tarragona a Marratxí, a Mallorca. De fet, la participació de gent vinguda de les Illes i del País Valencià sempre n’ha estat un dels trets característics, que demostra les relacions personals i la bona sintonia dels vincles comuns. A més, la presència ocasional de catalanòfils alemanys, que descobrien allà una de les mostres culinàries que els explicaven a la facultat, cobra avui més actualitat que mai. A aquesta calçotada de Puigpelat, segons l’any, el calendari o els projectes se’n poden sumar d’altres a Reus, Valls, Tarragona, Torredembarra, el Vendrell o la Conca. Però la de Puigpelat ja és una cita anual ineludible.

Parlo d’això perquè em va agradar molt que recentment Joc de cartes fes un programa dedicat al món dels calçots. El programa del cuiner Marc Ribas és un d’aquests nous formats que m’entusiasmen de TV3. Així, que en hora de màxima audiència puguem estar concursant al voltant dels fogons, o que al seu moment entréssim a l’òpera en pantalons texans, o que descobríssim les nostres vinyes a En clau de vi, és un encert de la nostra televisió que l’audiència agraeix i felicita amb bon share. Són estils diferents, un de caràcter més lúdic, l’altre més didàctic, però la qüestió és poder endinsar-se en àmbits que abans no tenien un reconeixement televisiu tan destacat.

Tot i que no en soc espectador setmanal, sí que vaig seguint el format del programa des dels primers capítols de la temporada inicial, amb moments memorables a la Tarragona romana, a la Vall de Boí, territori d’alta muntanya, i a la volcànica Garrotxa. En aquesta ocasió, com dèiem, l’equip de gravació es va desplaçar a les nostres comarques per fer un tast dels estils de coure i presentar calçots de quatre restaurants diferents: Casa Gurí, a la Masó; la Masia Fontscaldes, al poble homònim; El Trispolet, a Valls, i El Molí del Mallol, a Montblanc.

Com van demostrar al programa, tots quatre tenen un alt nivell i formen equips compactes que ajuden a tirar endavant els propòsits empresarials. Finalment, les diferents votacions van atorgar el premi a El Molí del Mallol, i els que hi hem dinat o sopat sabem que és un guardó ben merescut. Menjar excel·lent, bons acabats i l’estètica de cada plat immillorable. En prime time, hom podia gaudir de les teules que mostraven uns calçots al punt, la salsa, els cargols i les postres, que van ser per tots molt ben valorades.

I què en podem dir de l’espai? El jardí exterior, una zona d’aparcament com cal, una cuina preparada per a grans celebracions i la sala principal, quina sala! Gran, impecable i amb estil, com ho demostra la màxima puntuació que va obtenir dels concursants. I també cal incidir en el gust per tots els detalls. La intensitat del color dels quadres del pintor Maties Palau Ferré, que es veien a les parets del restaurant, mostrava als espectadors que el restaurador montblanquí no només tenia un bon olfacte a la cuina, sinó que també s’interessa per oferir un espai amable i ben decorat. Així, les figures femenines d’ulls ametllats i les pictòriques decoracions florals eren l’embolcall ideal per a una experiència gastronòmica que cal reconèixer. D’aquesta manera, el programa va ressaltar El Molí del Mallol com un “Rolls-Royce” de la restauració. I tenien raó.

Moltes felicitats, Abdon!