À Punt Mèdia, benvinguts!

La nova radiotelevisió valenciana ja és una realitat, finalment! Aquesta setmana el grup d’À Punt Mèdia s’ha acabat de completar. Així com al desembre va començar a emetre la ràdio d’À Punt, aquesta setmana ho ha fet la televisió.

Els que hem anat escoltant la ràdio (en directe o recuperant programes per internet) hem pogut gaudir de la diversitat de programació. Als matins hi ha el magazín Al ras, amb Jèssica Crespo, amb seccions ambicioses com les de ciència, medi ambient, pensament o feminisme que, per a mi, representen tot una aposta per una ràdio de qualitat. Als vespres hi trobem el tant necessari Territori sonor, amb Amàlia Garrigós, un programa que parla de la música del País Valencià, però també dels territoris de parla catalana, un programa que suposa, des de València, fer realitat un bocí del tan anhelat i imprescindible espai de comunicació català, en aquest cas en els aspectes musicals.

Des de Catalunya Ràdio fa uns anys s’emetia el programa Si més no, amb Rita Marzoa, un espai on es tractaven aspectes culturals transversals de Catalunya, el País Valencià i les illes Balears, on hi havia col·laboradors valencians, on es feien entrevistes i es repassava la llista de propers esdeveniments i festes. Un programa tan ben fet que hauria de tornar a ser present a la ràdio pública catalana; només durava una hora, però s’aconseguia més contingut i nivell cultural en una hora que en dues o tres d’altres programes. El reivindiquem. 

A més, des d’un punt de vista periodístic, de diari digital transfronterer, en aquesta idea de marc referencial comú també hi hem de destacar la bona feina feta per Vilaweb, que ofereix notícies, entrevistes i reportatges de tot el territori de parla catalana. Una tasca que articula el país, que convida a saber més coses, a interessar-se per allò que succeeix a la Catalunya Nord, a Alacant o a l’Alguer, a Barcelona, als Pirineus, a l’Empordà o a les Terres de l’Ebre d’una manera fluida i natural. Li hauríem de donar un premi.

La ràdio d’À Punt també té programes dedicats al medi ambient, com Samarucdigital; a la gastronomia valenciana, com Cuina de bancal; als infants i famílies, com L’escoleta, i l’espai de cançons infantils en català que poden sentir-se quan els nens i nenes surten de l’escola i berenen, anomenat La caseta d’Aitana. També programes sobre animals, Animalades; sobre paraules en la nostra llengua, Rosquilletres, i sobre literatura i llibres, com Plaerdemavida i Una habitació pròpia. 

Els títols dels programes estan ben pensats, són eloqüents, tenen profunditat i piquen l’ullet a l’oient. Per exemple, Plaerdemavida és un personatge de la gran novel·la Tirant lo Blanc, i a més la literatura és un plaer de la vida. Una habitació pròpia és el títol d’un assaig de Virginia Wolf on, resumidament, i entre d’altres qüestions, es deia que les dones havien de tenir independència econòmica, i els autors llibertat artística. 

Amb la magnífica aposta i programació de la ràdio pública valenciana, compromesa amb la societat i el territori, aquest dimecres 25 d’abril ha començat a emetre en proves la Televisió d’À Punt Mèdia. Un dels primers programes ha estat Doraemon. Aquests dibuixos animats sobre el gat màgic blau que treu invents de la butxaca que té a la panxa per ajudar el seu amic Nobita, a molts ens retornen a la nostra infantesa, quan dia rere dia en vèiem els capítols per TV3. 

És un goig veure, doncs, aquests dibuixos en català de València, saber que per fi els petits del País Valencià podran passar-s’ho bé veient com els dibuixos de la televisió parlen com ells. I no només els menuts, la graella té lloc per a programes d’actualitat i d’entreteniment, notícies i concursos, ho tenim tot per descobrir. 

En aquest sentit, poder crear un mitjà de comunicació des de zero ha estat una odissea, calia posar d’acord molta gent, tràmits, debats polítics, etc. Però un cop passada l’onada arriba la platja, un espai comunicatiu ampli i ple d’oportunitats per crear i bastir un sistema públic audiovisual de qualitat i proper, per poder explicar els fets de casa i del món des del País Valencià. Benvinguts!