Fent territori

Fa ben pocs dies, un diumenge, fent el vermut a la plaça de l’església d’un municipi de costa, comentàvem amb uns amics les darreres descobertes geogràfiques. Quines havien estat les darreres poblacions on havíem estat i quins indrets singulars hi havíem trobat. Recomanacions, restaurants, excursions, ermites i salts d’aigua. 

El cert és que tots ells són d’aquelles persones que tenen un interès innegable a conèixer Catalunya i que aposten per una vertebració real del país, que permeti un equilibri saludable entre el paisatge urbà i el rural, així com el desenvolupament efectiu de tot el territori, tenint en compte els propis reptes i característiques.
 
Després d’una llarga deliberació, de la conversa vam extreure set indicadors que ens ajuden a situar cada municipi en un índex subjectiu, si es vol parcial, però que té cert interès, pel que fa a la cura que es té d’allò comú i la voluntat de dignificar el conjunt del país, lluny de les grans urbs. Lògicament, aquests indicadors espontanis que vam valorar no tenien en cap cas voluntat de greuge o crítica, conscients de la falta de finançament que pateixen molts municipis, si no de la necessitat de conèixer quins punts podrien ser subjectes a millora, des d’un punt de vista constructiu. Alguns, de fet, no pertanyen a les competències municipals, per bé que els ajuntaments sempre poden incidir-hi. Tot i que quan fèiem la llista pensàvem sobretot en poblacions petites, també podríem traslladar-la a municipis més grans.

A un any de les eleccions municipals, aquests plantejaments prenen més vigència:

On som? Sovint, passant amb cotxe o amb tren, si no has d’aturar-t’hi, veus poblacions a banda i banda, però res que et faciliti identificar el municipi en qüestió. Sí, a la carretera encara hi ha indicacions i els tradicionals cartells d’entrada i sortida, però d’aquells que hi ha just allà, difícilment dels que es veuen a un segon terme. Potser la idea de Cullera (Ribera Baixa), a l’estil de les lletres de Hollywood a la muntanya, pot adaptar-se a les diferents realitats. 

Què hi ha? Quan arribem a una població, potser per casualitat, potser de pas, és important situar la persona que acaba d’arribar. Què se’n sap de la població? Quins són els dies forts de l’any? (festa major, alguna celebració especial, aplecs, etc.).

I avui? Què és allò que identifica la població durant tot l’any, més enllà d’unes dates específiques? Què és allò que cal que el visitant hagi vist o experimentat avui, sigui quin sigui el dia que la persona hi és? És un monument? Un menjar? Un fet que va passar-hi fa anys? Una personalitat il·lustre? Escriptors, pintors, polítics?

El transport. Hi ha mitjans de transport públics? Trens? Estació d’autobusos? En cas afirmatiu, hi ha indicacions d’horaris actualitzats i fiables? Hi ha telèfons de contacte i incidència, per si de cas? En moltes poblacions ens trobem parades on, però, no hi ha manera de saber quan passen els autocars ni en quines direccions van.

L’entorn de benestar. Bancs per seure a les places i als miradors, enllumenat públic en bon estat, papereres condicionades als carrers, etcètera. L’estat dels equipaments públics més senzills són, de vegades, els que menys atenció tenen. I aquests són importants, ja no per al visitant, que només hi serà unes hores o un parell de dies, sinó per als habitants de tot l’any. 
Accessibilitat? Una persona amb cadira de rodes, amb un carret de la compra o uns turistes amb maletes, poden desplaçar-se amb comoditat, pujant i baixant de les voreres sense preocupacions? Hi ha rampes, a més d’escales? 

I les façanes. Per què ningú pinta aquella façana desgastada pel pas dels anys?

Alguns altres indicadors que podrien tenir interès, com les de benestar social, cura de la gent gran, suport a les famílies, ajudes energètiques, qüestions mediambientals i de reciclatge, o el tractament transparent de les dades i la gestió, potser són menys visibles a primer cop d’ull, com a mínim passejant pel municipi, tot i que segurament la possibilitat de poder trobar les dades amb una cerca en línia seria de gran interès.

Així mateix, segurament podria haver-hi d’altres indicadors, cadascú pot fer la seva pròpia llista!