Anècdotes d’arxius

Aquests dies estan plens d’actes: de la celebració del Corpus, al XLIV Aplec de l’Ermita dels Sants Metges de Sarral, passant per la IX Forès Poesia i Música i la Pujada a l’Ermita de Sant Joan, les inscripcions de la qual ja estan obertes. Enmig d’aquest seguit d’iniciatives, aquest dissabte 9 de juny, amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, l’Arxiu Tarradellas del Monestir de Poblet organitza una visita guiada per les seves instal·lacions. És una notícia excel·lent i cal felicitar-ne els promotors! El llegat de Josep Tarradellas, a l’antic Palau de l’Abat, és un dels tresors arxivístics de la Catalunya contemporània que, a més, tenim a les nostres comarques, ben a la vora. Biblioteca personal, cartes postals, fotografies, hemeroteca... Sens dubte un bon indret per poder-se endinsar en la nostra història més 
recent.

Justament aquestes darreres setmanes he hagut de tornar a l’arxiu, en aquest cas al Pavelló de la República, un arxiu-biblioteca de la Universitat de Barcelona situat en aquells paratges oberts d’Horta-Guinardó, a mig camí entre el bullici del centre de Barcelona i la muntanya de Collserola, amb el seu parc temàtic i amb l’Observatori Fabra, lloc de referència per als amants de l’astronomia. En aquest Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació que reprodueix el pavelló republicà de l’Exposició Internacional de París de 1937, s’hi emmagatzemen volums singulars, revistes ciclostilades i material divers de la història política del segle XX. Allà s’hi troben des dels butlletins interns de les escissions menys conegudes de l’independentisme dels vuitanta, fins a cartells universitaris dels moviments estudiantils valencians, passant per biografies i altres publicacions més normalitzades. 

Quan t’endinses en un arxiu no saps mai què hi pots trobar. És a dir, habitualment hi vas a buscar alguna qüestió d’interès específic, però durant el procés de recerca et van sortint altres informacions que no esperaves i que són especialment curioses. Algunes certament tenen algun ingredient desconegut i altres, senzillament et fan gràcia per una connexió personal o perquè no hi havies pensat mai. Quan, a més, trobes referències de prop de casa, aquesta casualitat també et fa despertar un somriure.

Aquesta setmana he trobat dos exemples propers: un de Picamoixons i l’altre d’Escornalbou. 

De Picamoixons, per exemple, la població que molta gent coneix per ser l’enllaç ferroviari entre la línia de Lleida, la de Tarragona i la de Barcelona, amb un punt destacat per a Sant Vicenç de Calders, segurament pocs saben que el 2 i 3 de març de 1985 va acollir una trobada de joves independentistes. Independentistes, l’any 1985? Doncs sí, així és. Malgrat tenir molta menys presència pública que avui, el fil de la reivindicació nacional no va néixer el 2012, ni el 2010. Així, aquesta població de la comarca de l’Alt Camp que abans s’anomenava Rocabruna —com el castell de la Vall de Camprodon— recolliria les experiències dels aleshores Col·lectius Independentistes d’Institut (CII) que l’independentisme combatiu juvenil disseminava per alguns centres de secundària. 

De la trobada de Picamoixons n’informava l’exemplar de La Veu de la Terra, l’altaveu del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) de mitjan dels vuitanta, que va caure’m a les mans per casualitat, tot remirant altres temes a l’arxiu. Tot i que la crònica de les jornades tampoc n’oferia gaires detalls, ni s’especifiquen sortides lúdiques pel poble o el seu entorn (el Francolí?), sí que esmenten la possibilitat de demanar-ne les conclusions, per a aquells que els interessés, a l’apartat de correus 1780 de Barcelona. Demanar les conclusions de jornades per correu postal? Com han canviat les coses!

Pel que fa a la troballa d’Escornalbou, la setmana vinent en tindrem tots els detalls.

En qualsevol cas, aquest dissabte, si voleu endinsar-vos una estona al món de l’arxivística, recordeu que a Poblet us obriran les portes. L’empremta del Clos de Mosny, a Saint Martin le Beau, és ben a prop!