20 anys

Escornalbou és un castell i un monestir emblemàtic que el mecenes Eduard Toda va restaurar després de tornar de la seva activitat diplomàtica per diversos països. Quan va establir-se altre cop al Camp de Tarragona, i concretament en aquest castell-monestir del Baix Camp, va dedicar-se a recuperar alguns llocs insígnia del patrimoni d’aquestes comarques, entre els quals destaquen Escornalbou i Poblet.

Escornalbou és un entorn privilegiat per veure-hi art. Imagineu-vos la natura, el castell i el conjunt cultural sencer, i llavors entrar-hi i trobar-hi exposades obres d’art plenes de sensacions per explorar i viure. Un maridatge d’art i història, d’emocions i colors. Aquesta era l’experiència que oferia l’Exposició de pintures de Maties Palau Ferré inaugurada ara fa justament vint anys, l’11 de juliol de 1998. Durant diverses setmanes els visitants del Monestir i del Castell van poder gaudir de les obres del pintor català i montblanquí amb projecció internacional. L’exposició estava formada per una acurada selecció de peces, una gran col·lecció de pintures amb la tècnica de la tinta xinesa. Se’n va escollir una per al cartell de l’Exposició: un gran llenç que representa una noia elegant, amb una brusa ampla i faldilla vermella, i amb la característica de portar una rosa vermella i horitzontal a la boca. El cabell negre i trenat cau a una banda de l’espatlla, i deixa lluir els dos grans ulls verds plens de força i d’esperança. La simbologia del poder de la dona, de la saviesa, de la sensualitat. Els visitants van poder descobrir, en l’Exposició, una història en cada quadre, i endinsar-se en els colors vius de les tintes xineses.

La celebració inaugural de l’Exposició va ser el dia 11 de juliol, i va comptar amb atributs ben especials, com ara el concert únic del cor femení Nortwest Girlchoir dels Estats Units. Art, patrimoni i música, una combinació per emmarcar. Així, doncs, els visitants que l’estiu del 1998 van anar visitar una exposició de Palau Ferré van arribar-se a Escornalbou, on van poder trobar un contingut i un continent per admirar.

I encara més, aquell 1998 també va ser l’any en què va sortir a la llum el gran volum L’esguard guaita l’infinit, sobre la vida i l’obra de l’artista Maties Palau Ferré. Enguany també se’n commemoren les dues dècades, doncs. El llibre, escrit per Josep Vallès Rovira, es va presentar el 28 de gener al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona, a la vora de la mar i de les barques, amb el Born i la Barceloneta de teló de fons. Tant l’emblemàtica exposició al Castell-Monestir d’Escornalbou com l’esperada presentació del llibre de la vida i l’obra de l’artista, van ser actes organitzats i promoguts en el marc de les activitats del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Però tornem a Escornalbou, pels que no el coneguin, cal saber que el recinte acull permanentment  gravats, ceràmica i objectes provinents de la col·lecció d’Eduard Toda. També s’hi troba una  biblioteca, que es forní amb aportacions pròpies, ara fa cent anys, quan el 1918 va establir-se a aquest antic monestir. En aquest sentit, Eduard Toda va promoure que els integrants de l’Escola de Bibliotecàries de Barcelona hi fessin estades d’estudi i va dinamitzar-ne l’entorn. Sobre el mecenatge i la recuperació de patrimoni per part de Toda caldria un altre article, més endavant.

D’alguna manera, quan es pensa en aquest castell de la localitat de Riudecanyes molts ens adonarem que l’hem tingut present ja des de menuts i joves, sigui com a sortida escolar o familiar, com a punt d’excursionisme o visita històrica i artística. Així, entre altres, recordo activitats fotogràfiques, rutes i trobades amb d’altres visitants, que hi anaven a la recerca de pau i d’història. D’aquesta manera, quan es redescobreix el patrimoni propi i es coneixen i reconeixen els nostres propis artistes, estem fent cultura, estem fent país.