La redescoberta de Josep Maria Poblet

Quan el 1980, el Parlament de Catalunya comença el seu primer període de sessions després de recollir la legitimitat republicana de Josep Tarradellas, un montblanquí en presideix la mesa d’edat. És Josep Maria Poblet (Montblanc, 1897 – Barcelona, 1980), intel·lectual i polític que pocs mesos després dirà adeu a una intensa vida dedicada al país, al periodisme i a les lletres catalanes.
Qui n’ha recuperat la trajectòria perquè tots puguem redescobrir la personalitat i l’obra d’aquest polifacètic literat de profundes conviccions catalanistes és el doctor Jaume Ferrer (Montblanc, 1976), filòleg i professor que s’ha especialitzat en la intel·lectualitat catalana dels anys vint i trenta, així com en la de l’exili. 

Habitual dels mitjans de comunicació —El 3 de vuit, Presència, El Punt Avui, etc.— el montblanquí Jaume Ferrer ens presenta enguany el llibre Josep Maria Poblet: periodisme i acció. Un intel·lectual catalanista en el Montblanc d’entreguerres (1914-1936) (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2018). 

Al volum es desgrana, amb les actualitzacions corresponents i voluntat divulgativa, la primera part de l’acadèmica tesi doctoral de la Universitat Autònoma de Barcelona que es va dedicar al personatge el 2016, a qui ja anteriorment havia estudiat, com ara quan va analitzar-se l’aspecte dramatúrgic a El teatre de Josep Maria Poblet (Museu-Arxiu, 2003).

En aquest sentit, no hem d’esperar a trobar en aquest llibre la globalitat de la biografia de l’escriptor, ja que en aquest primer volum Ferrer vol centrar-se en els seus primers anys, fins a l’inici de la Guerra Civil, per tal d’analitzar com Poblet i Guarro va gestant una carrera periodística i literària vinculada a les publicacions de l’època, a l’acció del catalanisme, a la defensa de la llengua, a uns seus referents culturals i nacionals d’arrel montblanquina que ens ajudaran a entendre el Josep Maria Poblet posterior, el de l’exili, el del retorn, el dels anys de la represa i el de la transició. 

El llibre de Jaume Ferrer té diverses virtuts, però voldria destacar-ne especialment tres, entre les formals, les de recerca i les de contingut.

Pel que fa a les qüestions formals, per als historiadors i també per al públic en general que pugui estar-hi interessat, aquest és un volum que compta amb elements que són molt d’agrair en aquesta mena de llibres. Parlo de les referències bibliogràfiques i d’explicació complementària a peu de pàgina, de lectura optativa, que ofereixen als investigadors i apassionats de la qüestió eines per seguir fent recerca. Em refereixo, també, a un cabdal índex onomàstic, que ens permet construir la xarxa de relacions personals, epistolars i generacionals del biografiat, i que ens enllacen Josep Maria Poblet amb noms prou coneguts, de Josep Tarradellas, a Palau i Dulcet, dels Andreu i Abelló, a Conangla i Fontanilles, passant per Josep Fornas, mossèn Pau Queralt o Jaume Foguet i March. 

Amb relació a la recerca, aquest és un llibre de base sòlida, construït a partir de la consulta de les fonts, de molta documentació d’arxiu, de bibliografia i d’hemeroteca, i això és d’agrair. Són hores i hores de llegir i copsar l’interès de la prosa periodística de publicacions com La Conca de Barberá, L’Escut, Nova Conca, Aires de la Conca i Saba Nova.
 
El contingut és, en si mateix, la millor manera de transportar-nos al Montblanc i a la Catalunya del primer terç del segle XX. Una immersió temporal que ens recorda d’on venim i com el catalanisme va organitzar-se i teixir complicitats els anys de la Mancomunitat i de la República. A través de la biografia de Josep Maria Poblet, de la seva visió de la Vila Ducal, del país i del món, coneixem precisament aquests tres àmbits, i ens apropem a les maneres de fer de l’associacionisme polític i cultural del moment. De Nostra Parla, de la Joventut Nacionalista, del Centre Català, de l’Associació Catalanista, i també de la Lliga Regionalista i dels primers anys de l’Esquerra Republicana de Francesc Macià.

El dia 10 de setembre, en una data tan assenyalada com la vigília de la Diada, i acompanyat de Josep Gomis, Andreu Mayayo, Maria Campillo i Josep Andreu, Jaume Ferrer ens presentarà una història literària de compromís amb el país. 

Bona Festa Major!