Setembre

Setembre en general és un mes ple d’activitat, però a la segona i a la tercera setmana n’hi ha una concentració particular. A Montblanc celebrem la Festa Major, i enguany els diversos elements del Seguici van tornar a desfilar alegres i musicals pels carrers de la vila. La capital de la Conca va tornar a omplir-se d’actes festius i solemnes per a tothom. La Festa Major de Montblanc tot just per la Diada va posar el seu punt i a part, i fins l’any que ve.

L’11 de Setembre d’aquest 2018 ha tornat a ser un èxit de participació, d’organització i de civisme. Anem col·leccionant magnífiques i històriques Diades, en què anem assolint fites elevadíssimes de mobilització que avui en dia no tenen comparació. No hi ha altres llocs amb una celebració de diada nacional o una mobilització tan festiva, emotiva, reivindicativa i tan àmpliament majoritària com la catalana. I a més, set anys seguits. Aconseguim que l’increïble i l’extraordinari es converteixi en quotidià per a nosaltres, tan avesats com estem els catalans a resistir, a ser actius, a emprendre, a fer xarxa i a autoorganitzar-nos per assolir bons objectius. Per tot això, és segur que els historiadors del futur hauran de dedicar moltes pàgines a descriure aquests anys, a parlar dels fruits i dels èxits de les voluntats ciutadanes, de les commemoracions, de la política, dels valors democràtics de la societat catalana. Els llibres de text d’història dels i les alumnes necessàriament parlaran de tots nosaltres. Cal que ens sentim orgullosos de les nostres fites col·lectives, i que cultivem l’esperança.
I també aquests dies comença un nou curs escolar. Alumnes, mestres i professors retornen a les aules, les programacions, les unitats didàctiques, els llibres de lectura, i els treballs en grup aniran ocupant l’espai lectiu. Això de la tornada a l’escola, ara sí que va de debò. Recordo que la primera setmana de juliol vaig veure un cartell en uns grans magatzems que deia “Tornada a l’escola”, i vaig pensar, però si acaben de començar les vacances! No vulguem avançar esdeveniments, cal saber parar i gaudir de l’estiu també, i això de voler crear la sensació que la primera setmana de juliol ja hem de pensar en el retorn sembla una broma. I sobretot per als més menuts, per a ells els dies són grans espais de temps, viuen molt el moment, el present, i pensar en la setmana que ve ja queda lluny, el mes que ve encara més, i el curs vinent ja serà una altra història.

També és cert que depèn de l’edat. Els que comencen secundària o batxillerat potser estan una mica més a l’expectativa, a veure com serà el nou curs. Són canvis de cicle, no només personals, també de càrrega acadèmica. I els que volen anar a la universitat, potser alguns estaran encara rumiant si han triat bé la carrera en què s’han matriculat. Diuen que hi ha un bon percentatge d’alumnes que canvien de carrera en el primer any universitari, així que almenys sabran que és prou comú fer-hi una repensada. D’altres joves segur que han escollit la carrera que fa temps que tenien pensat fer, potser per vocació, i n’estan ben convençuts. Potser tenen familiars que s’hi han dedicat i els agrada el que els n’han explicat. Potser són fins i tot els seus pares o tiets els que van estudiar la carrera que ara han escollit ells, i, per la proximitat, ja coneixen més o menys la professió. El fet d’haver-hi conviscut i haver-ne sentit a parlar tot sovint, en el seu dia a dia, ajuda a sentir-se familiaritzat amb el tema i les rutines. Sigui pel motiu que sigui, en els començaments tothom està a l’expectativa, i aquest mes de setembre n’hi ha molts, de començaments.

I de la mateixa manera per a moltes persones, potser més allunyades del món acadèmic i escolar, potser una nova feina? També s’inicia el mes dels cursets, algú que vol apuntar-se a aprendre un idioma, a practicar un esport, o aprendre a tocar un instrument musical. Els gimnasos, aquests dies, augmenten considerablement les inscripcions, ben possiblement a un nivell semblant al gener, fruit dels bons propòsits d’any nou. Les vacances ja queden lluny. Que tingueu tots un bon inici.