Restaurats tres pergamins de la Comunitat de Preveres de Santa Coloma de Queralt

Santa Coloma de Queralt

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura ha restaurat i retornat a l’Arxiu Històric de Tarragona tres pergamins que provenen del fons de la Comunitat de Preveres de Santa Coloma de Queralt i que daten dels anys 1331, 1373 i 1389.
 
Els tres pergamins tenen un segell que penja, biogival, de cera blanca i vermella, dos d’ells del bisbe de Vic i l’altre de l’Oficialitat de Lleida. Els segells estaven molt enfosquits a causa de la brutícia, i un d’ells estava trencat per la meitat i alguna de les betes estava descosida. Els documents presentaven plecs, arrugues, ondulacions i alguna pèrdua de suport. En general, s’observava molta brutícia superficial, tant en el pergamí com en els segells, tot i que les tintes ferrogàl·liques, estaven en bon estat.
 
Els pergamins s’han netejat, s’han estabilitzat mitjançant cambra d’humectació, i s’han aplanat i consolidat. Els segells s’han netejat, s’han consolidat i s’han cosit les betes trencades. Els documents s’han presentat amb un suport rígid i una protecció transparent. Els segells també s’han presentat protegits. Tot el conjunt s’ha inclòs en una caixa de cartró de conservació feta a mida.